Jaapani budistlikud templid lähevad ridamisi pankrotti

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani budistlikes templites korraldatakse ka erinevaid tseremooniaid - 2010. aasta arhiivipildil on Baruto oaviskamistseremoonial Jaapani budistlikus templis.
Jaapani budistlikes templites korraldatakse ka erinevaid tseremooniaid - 2010. aasta arhiivipildil on Baruto oaviskamistseremoonial Jaapani budistlikus templis. Foto: AP / Scanpix

Mitmed Jaapani 77 000 budistlikust templist tegutsevad täna kohvikuna, organiseerivad moeetendusi või korraldavad lemmikloomade matuseid. Siiski sulgevad sajad neist igal aastal ka lõplikult uksed.

2040. aastaks kaob neist 40 protsenti, prognoosib Hidenori Ukai, kes kirjutas raamatu Jaapani budismi kriisist, vahendab The Economist.

Jaapanlased muutuvad iga aastaga vähem usklikuks ja ka üldine rahvaarv väheneb. Võiks arvata, et vähemalt matused hoiavad templid töös, kuna eelmisel aastal suri Jaapanis ligi 1,3 miljonit inimest, kuid sealsed matused on ühed maailma kalleimad. Traditsiooniliste matuste eest tuleb välja käia suisa kuni 22 500 eurot. Tänapäeval muutuvad üha populaarsemaks odavamad alternatiivid. Ligi veerand Tokyos peetavatest matustest on nüüd mittereligioossed ning tuhk paisatakse metsa, ookeanisse või saadetakse kollektiivsetesse haudadesse.

Maapiirkondades on miljonite jaapanlaste jaoks säilinud komme säilitada oma pere matmispaik templite lähedal. See maksab neile suisa 20 000 jeeni ehk 150 eurot aastas. Aga sotsioloogide hinnangul vajab tempel ots-otsaga kokku tulemiseks, et neid toetaks regulaarselt 200 perekonda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles