Hiina võim IMFis suureneb

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Valuutafondi(IMF) juht Dominique Strauss-Kahn pressikonverentsil.
Rahvusvahelise Valuutafondi(IMF) juht Dominique Strauss-Kahn pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) otsustas muuta hääleõiguse süsteemi ning muutustega tõuseb Hiina fondis USA ja Jaapani järel kolmandaks suuremaks tegijaks, möödudes Saksamaast, Suurbritanniast ja Prantsusmaast.

Fondis suurenes ka teiste arenevate majanduste India, Brasiilia ja Venemaa sõnaõigus, vahendab AP.

Valuutafondi juht Dominique Strauss-Kahn teatas plaanitavatest muudatustest fondi hääleõiguse süsteemis pärast  nõukogu arupidamist ning muutuste eesmärk on arenevatele majandustele kinnitada, et neid ei kutsuta nõupidamistelaua taha vaid väikeste teisejärguliste tegijatena.

Rida väiksemaid Euroopa riike ning naftatootjad nagu Saudi-Araabia kaotasid fondis hääli. «Muudatused fondis peegeldavad toimunud muutusi maailmamajanduses,»selgitas Strauss-Kahn, nimetades sammu fondi 65-aastase ajaloo olulisemaks reformiks.

USA ja Jaapan säilitavad fondis suurima häälte osakaalu, aga 24-liikmelisest fondi juhatusest läheb edaspidi kaks kohta arenevate majanduste esindajatele.

Reform hõlmab ka juhatuse liikmesmaade nimekirja, suurendades selle praeguselt viielt kümnele. Praegu on seal viis riiki, kes on alati esindatud ka juhatuses ning kes jäävad ka edasi esindatuks: USA, Jaapan, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa. Lisaks hakkavad gruppi kuuluma Hiina, India, Brasiilia, Itaalia ja Venemaa.

«Brasiilia, Hiina, India ja Venemaa on nüüd suured mängijad,» tõdes Strauss-Kahn ja toonitas, et need riigid peaksid tundma maailmamajanduse juhtimisel tundma suuremat vastutust.

Arenevate majandustega riigid on IMFi hääletussüsteemi kritiseerinud juba pikka aega.

Arvestades maailmamajanduse muutusi ning edasisi arenguid, usub Strauss-Kahn, et arenevate riikide osakaal hääletusprotsessis suureneb ka 2014.aastal, mil hääleõiguste osakaal taas ümber hinnatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles