Ukrainas on 2000 riigile kuuluvat ettevõtet, mis reaalselt ei tegutse

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina majandusminsiter Aivaras Abromavicius.
Ukraina majandusminsiter Aivaras Abromavicius. Foto: SCANPIX

Ehkki alates 1990-ndatest aastatest on Ukrainas privatiseeritud varasid massiivselt, kuulub riigile endiselt 3374 ettevõtet, rääkis Ukraina majandusarengu- ja kaubandusminister Aivaras Abromavičius täna advokaadibüroo Sorainen ning Äripäeva korraldatud finantskonverentsil.

Neist vaid veidi üle 1300 on tegutsevad.

«Ma ei tea ühtegi riiki, kus on 2000 mittetegutsevat riigile kuuluvat ettevõtet, mis ei tegutse,» ütles  Abromavičius. Tegutsevad ettevõtted said eelmisel aastal kokku 115 miljardit grivnat, mis teeb viis miljardit dollarit kahjumit.

Ukraina on alustanud riigile kuuluvate ettevõtete privatiseerimist. Esimesena soovitakse privatiseerida Odessa mineraalväetiste tehas. Erastamise nõustajaks on valitud Šveitsi suurpank UBS.

«Tegemist on lakmustestiga. Kui see läheb hästi (huvi on tundnud 12 rahvusvahelist strateegilist investorit), lähevad müüki ülejäänud ettevõtted,» ütles Abromavičius.

Tema sõnul on Ukraina majandus on väga tugevasti tsentraliseeritud. 100 suurimat ettevõtet annavad 80 protsenti Ukraina ettevõtete kogukäibest ja omavad 90 protsenti varadest. Kõige huvitavamad järgmisel aastal müüki minevatest ettevõtetest on sadamad, põllumajandusettevõtted, elektrijaamad ja jaotusvõrgud ja mõned muud ettevõtted.

Abromavičiuse arvates tuleks strateegilistel põhjustel jätta riigile alles jätta 20 ettevõtet, mõned arvavad, et 100.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles