Riiklik lennufirma läheb ilmselt erakätesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahti Kuningas
Ahti Kuningas Foto: Toomas Tatar

Ükskõik, kas Estonian Airi otsus tuleb positiivne või negatiivne, siis täiesti riiklikku lennufirmat pikemas plaanis Eestisse ei teki.

«Infortar on öelnud, et soovib Estonian Airi omandada riigiabi positiivse otsuse korral. Uue lennufirma käivitamise korral on samuti ettevõte kavas osaliselt või täielikult erastada, kuid selleks tuleb ettevõte kõigepealt tööle panna, siis saab rääkida investorite kaasamisest,» ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Ahti Kuningas. Riigiabi otsust pole ikka veel.

Tema sõnul loodi uus lennufirma selle jaoks, et olla valmis riigiabi negatiivseks otsuseks. «Tiib-tiivas kahel lennufirmal lendama hakata loomulikult ei ole plaanis,» sõnas ta.

Käesoleva aasta riigieelarvesse oli planeeritud vahendid Estonian Airi kapitaliseerimiseks, mille arvelt maksta tagasi riigi poolt lennufirmale antud laen. Riigiabi reeglid näevad ette, et riigiabi protsessi alustades ei saa ettevõttesse panna omakapitali, aga saab anda n-ö päästmisabi laenu. Selle laenu saab asendada kapitali vastu alles pärast Euroopa Komisjoni poolset positiivset otsust.

«Positiivse otsuse korral saab Estonian Airi liita uude Nordic Aviation Gruppi ning vastava kapitaliga see laenu tagasimakse teha,» kirjeldas ta. Negatiivse otsuse korral alustab uus lennufirma.

Kuningas kiitis Estonian Airi, öeldes, et see on näidanud häid tulemusi, mis paranevad veelgi, kui tegevjuht Jan Palmér  restruktureerimise lõpule viib. Eesti turu väiksust arvestades on vaja osutada teenuseid suurtele lennuettevõtele ning selles on meie lennufirma olnud edukas. «Estonian Airi eelis on efektiivselt toimiv ettevõte, mille kulubaas on võrreldav odavlennufirmadega,» ütles ta.

Kinnisvarafirma 1Partner Martin Vahter kirjutas Postimehe eilses arvamusloos: «Kohaliku ettevõtluse üks lipulaevu Tallink on viskunud dzotile ning ohverdanud uue lennufirma hüvanguks juba kaks oma paremat poega. Tehakse nägu, et kolmest uue firma juhatuse liikmest kaks nii-öelda võtsid end vabast tahtest praegusest tööst Tallinkis vabaks ning määratakse otsustuskorras ja ilma konkursita uude lennufirmasse juhtideks.»

Nimelt tuli uue lennufirma tegevjuht Jaan Tamm Infortarist – mis on avaldanud soovi ära osta Estonian Airi juhul, kui riigiabi otsus tuleb positiivne. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles