Finantsinspektsioon: USA kriisil pole olulist ja süsteemset mõju Eesti finantsturule

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol on murelikud inimesed Lehman Brothers'i peakorteri ees New Yorkis 15. septembril.
Fotol on murelikud inimesed Lehman Brothers'i peakorteri ees New Yorkis 15. septembril. Foto: Reuters / Scanpix

Finantsinspektsioon koostöös Rootsi finantsjärelevalvega ei näe, et USA kapitaliturgude probleemid omaksid otsest mõju Rootsi pangasüsteemi stabiilsusele ja sealhulgas ka Rootsi pankade tütarpankadele Eestis.


Üle 90 protsendi Eesti finantssektorist moodustavad Euroopa Liidu finantsasutuste tütarettevõtjad või filiaalid ehk Eestis tegutsevad piiriülesed finantsgrupid, kirjutab Finantsinspektsioon oma pressiteates.

Seetõttu on riskide adekvaatsel hindamisel võtmeküsimuseks koostöö teiste riikide, eeskätt Rootsi finantsjärelevalvega.

Põhjamaade finantsgruppide riskihindamise protsessi integreerituna kaardistab Finantsinspektsioon koos kolleegidega finantsturgudel toimuvat, et võimalike probleemide kerkides neile õigeaegselt reageerida.

«Swedbank Grupi positsioonid USA suuruselt neljandas investeerimispangas Lehman Brothers ei mõjuta otseselt Swedbanki Eesti tütarpanga likviidsust ega puuduta kuidagi klientide hoiuseid. Meie usaldus Eesti pangandussüsteemi vastu on tugev. Samas analüüsime koostöös Rootsi finantsjärelevalvega igapäevaselt pankade krediidi- ja likviidsusriske, kuivõrd laiemad negatiivsed arengud rahvusvahelisel finantsturul seavad siin finantsjärelevalvete ette kõrgendatud nõudmised. Finantsturu olukorda arvestades oleme oma kolleegidega pidevas kontaktis,» ütles Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Raul Malmstein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles