Hispaania ähvardab võtta Kataloonialt võimu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvusmeelsete lipp ühel Barcelona katusel.
Kataloonia iseseisvusmeelsete lipp ühel Barcelona katusel. Foto: Evelyn Kaldoja

Hispaania peaminister Mariano Rajoy pakkus välja võimaluse peatada Kataloonia regionaalvalitsuse volitused, juhul kui sealsed separatistid iseseisvumise suunas edasi liiguvad.

Rajoy hoiatus – et tema valitsusel on kõik «seaduslikud vahendid» peatamaks Kataloonia eraldumist – kõlas pärast seda, kui separatistlikud erakonnad esitasid teisipäeval piirkonna parlamendile sellekohase avalduse.

Rajoy sõnutsi loodab ta mitte osutuda esimeseks peaministriks, kel tuleb rakendada põhiseaduse artiklit 155 ja võtta otsene kontroll autonoomse piirkonna üle, vahendab Bloomberg Business.

«Me ei toimi tormakalt ega kiirustades,» ütles Rajoy raadio vahendusel. «Ausalt, ma ei tahaks minna artiklini 155. Ma pingutan, et sellist olukorda vältida.»

Septembris saavutasid Kataloonia separatistlikud erakonnad piirkondlikel valimistel enamuse. Teisipäeval esitasid nad parlamendile avalduse, mille vastuvõtmisel käivituks ametlikult Hispaaniast eraldumise protsess.

Katalaanid suurendavad oma jõupingutusi Hispaania üldvalimiste lähenedes 20. detsembril. Rajoy ise on intensiivse surve all nii opositsioonist kui ka omaenda erakonna ridadest. Talle heidetakse ette hambutust Kataloonia küsimuses ning pinnapealsust majanduslikes reformides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles