Arengufond: üle tuleks vaadata kogu Eesti ettevõtluse tugisüsteem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengufondi juhatuse esimehe Pirko Konsa sõnul on fond vajalik, kuna aitab tekitada uusi ärimudeleid.
Arengufondi juhatuse esimehe Pirko Konsa sõnul on fond vajalik, kuna aitab tekitada uusi ärimudeleid. Foto: Liis Treimann

Arengufondi juhatuse esimehe Pirko Konsa hinnangul ei saa fond jätkata sellisena, nagu see praegu on, ent ka Arengufondi tegevuste tükeldamine ei tooks Eestile kasu; tema hinnangul tuleks vaadata üle kogu Eesti ettevõtluse tugisüsteem.

«Minul endal on olemas teatud nägemus ja ma olen kindel, et ümberkorraldamine on kindlasti vajalik. Sellisena, nagu ta praegu on, Arengufond ei peaks jätkama. Aga lihtsalt tegevuste tükeldamine Eestile kasu ei tooks,» rääkis Konsa pressibriifingul.

Ta märkis, et üle tuleks vaadata kogu ettevõtluse tugisüsteem, kuna ligikaudu viie aasta pärast lõpevad Euroopa Liidu struktuurifondide toetused. «Tuleb leida terviklahendus. Tuleks üle vaadata kõik tegevused, mis on täna antud Kredexile, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS), teadusagentuurile, ka töötukassale. Need tuleks koos võtta lauale ja mõelda, kuidas ettevõtteid peaks toetama,» ütles Arengufondi juht.

«Tuleks luua tugisüsteem, mis suudaks asendada praegust süsteemi. Kredex ja EAS on praegu keskendunud eurotoetuste ümberjaotamisele. Minu arvates on toetuste saamine riigi seisukohalt natuke pimestanud seda, missugune peaks olema meie tugisüsteem siis, kui eurotoetused lõpevad,» lisas ta.

Konsa hinnangul tuleks ümber vaadata ka see, kas Arengufond peaks olema parlamendile alluv asutus. «Päris sellises vormis võib-olla mitte. See, kuidas meile on nõukogu loodud ja kuidas me avalik-õigusliku juriidilise isikuna toimime, on mõistlik. Kindlasti poleks mõistlik see, kui jääksime ühe ministri või ühe ministeeriumi alla. Tahaksime saavutada olukorra, kus oleks kaasatud ülikoolid, valitsuse pool ja ettevõtluse pool,» rääkis ta.

Teaduste Akadeemia ettepanekut tulevikuseire valdkond Arengufondilt üle võtta Konsa ei toeta, kuna säärane lähenemine võib tema hinnangul jääda liialt teoreetiliseks. «Eesti riik ei suuda üksinda üleval pidada kompetentset mõttekoda. Meie probleem on täna eelkõige selles, et meil oleks vaja praktilist analüüsi selles osas, kuidas me seda ellu viime,» rääkis Konsa.

«Ma ei toeta, et Teaduste Akadeemia valdkonna üle võtaks, sest lõpetaks sama probleemi ees – kui see on niisama mõttekoda, siis võime jääda liiga teoreetiliseks, aga puudub rakenduslik kogemus,» lisas ta. Arengufondil on aga Konsa hinnangul kõikides strateegilistes valdkondades ka praktiline kogemus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles