Börsid avasid Balti fondide nimekirja

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Börsi nimekiri.
Börsi nimekiri. Foto: Peeter Langovits

Tallinna, Riia ja Vilniuse börsid avasid täna Balti fondide nimekirja, mis võimaldab investeerimisfondide osakuid noteerida ja nendega börsil kaubelda.


Börsil kaubeldavad fondid (Exchange Traded Funds - ETF) koondatakse ühtsesse Balti Fondide nimekirja, mille toimimiseks vajalikud reeglid, kauplemissüsteem ja veebilehekülg on valmis.

Börsil noteeritud fondide kauplemismudel ja arveldamine on sarnane aktsiatega kauplemisele ning seetõttu arusaadav ja tuttav kõigile investoritele. Fondide noteerimine muudab tehingu- ja arveldustingimused ühesuguseks ning fondiosaku ostu- ja müügihinna ning sisenemis- ja väljumistasu läbipaistvaks.

«Loodame et uus toode võimaldab ka väiksematel fondihalduritel jõuda paremini laiapõhjalise investorite hulgani ning konkurentsi tihenedes ja kaubeldavate fondide mahtude kasvades vähenevad fondiosakute ostu-müügiga seotud kulud lõppinvestori jaoks,» ütles Tallinna börsi tegevjuht Pille Parikas.

Fondide börsil noteerimine on kasulik nii investeerimisfondidele kui investoritele. Jaeinvestor saab börsil kaubelda nüüdsest lisaks aktsiatele ja võlakirjadele ka fondiosakutega.

Balti Fondide nimekiri on kättesaadav nii kohalikele kui välisinvestoritele ning kaubelda saab maaklerite vahendusel, kes on NASDAQ OMX Balti börside liikmed. Fondivalitsejatele annab börsil kauplemine täiendava jaotuskanali.


Börsil kaubeldavad fondid on muutunud populaarseks just viimasel kümnendil. Näiteks NASDAQ OMX Kopenhaageni börsil tehakse rohkem kui 500 noteeritud investeerimisfondiga 6000 tehingut päevas, käive ulatub 160 miljoni euroni. Rootsis ja Soomes on võimalik kaubelda 9 börsil kaubeldava fondiga. Balti börsidel on võimalik tänase seisuga kaubelda 8 fondiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles