Transiidikeskus ei lubanud ametiühingu juhatust enda territooriumile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Laidvee
Erik Laidvee Foto: Liis Treimann

Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu (EMSA) juhatus tahtis kolmapäeval külastada AS Transiidikeskuse tööruume, et tutvuda töötajate töökorralduse ja tingimustega, kuid ettevõtte turvamehed keeldusid juhatust territooriumile laskmast.

«EMSA varasemad ringkäigud meie territooriumile ei ole olnud kantud heast tahtest, seega on meil põhjust olla nende soovide osas ettevaatlikud,» ütles Transiidikeskuse juhatuse esimees Erik Laidvee BNSile.

EMSA juhatuse esimees Jüri Lember rääkis BNS-ile, et Transiidikeskuse otsus oli pretsedentitu ja nad kavatsevad selle kindlasti tööinspektsiooni kaevata. «Me kutsusime isegi politsei kohale, et meid sisse lastaks, kuid kuna tegemist oli kahe seadusesätte vastuoluga, paluti meil teha kirjalik pöördumine politseisse. Õigusselguse mõttes oli see politseile kindlasti pretsedent, sest nad ei teadnud täpselt, mida teha,» märkis Lember.

Lember rääkis, et külastuse eesmärk tõukus eelkõige 2013. aasta mai külaskäigust, kus EMSA tuvastas mitmeid puudusi nii töötajate olmetingimustes kui ka töövahendite tehnilises korrasolekus.

Tema sõnul oleks pidanud neid seekord tingimusteta sisse laskma, kuna EMSA juhatus andis oma külaskäigust teada nädal aega varem ning tööandjal on kohustus tagada ametiühingu poolt valitud esindajate takistamatu tutvumine töökorralduse ja –tingimustega asutuses, kus töötavad ametiühingu liikmed. Transiidikeskuses töötab 222 inimest, neist 70 kuulub EMSA-sse.

«EMSA on meid tänaseks ka teavitanud enda uuest usaldusisikust. See uus usaldusisik omab luba käia Transiidikeskuse territooriumil iga päev. Antud isikute hulgas, kes territooriumile siseneda soovisid soovikirja kohaselt, ei olnud usaldusisikut,» ütles Laidvee.

«Siiski on Laidvee meid ignoreerinud ja ka meie sooviavaldusele tulla tutvuma töötajate töötingimustega, vastas ta advokaadi vahendusel, et ettevõte vastab avaldusele 30 päeva jooksul. Samas kui meie liikmed ja Transiidikeskuse töötajad sooviksid õigus- või esindusabi, pole kuuajaline ootaeg loogiline,» rääkis Lember. «Mina ei näe, et eraomand töösuhte üle oleks ülemuslik.»

Ta tõi välja, et kui Transiidikeskus oleks keeldunud selge põhjendusega, siis oleks EMSA võinud ka mõne teisi päeva valida. «EMSA eesmärk oli rääkida ka töötajatega, et kui neid tööandja poolt pidevalt hirmutatakse, siis saab meie kaudu abi.»

BNS on varem kirjutanud, et EMSA ja Transiidikeskus on üksteist kohtusse kaevanud. «Esimese asjana esitame hagi usaldusisiku Sergei Mastepani ebaseadusliku töölt vallandamise kohta, võibolla koostame ka teise hagi,» ütles Lember oktoobri alguses BNSile.

Transiidikeskuse juht Laidvee vastas seepeale, et ettevõte kavatseb nõuda Lemberilt ja EMSA-lt kahjutasu transiidikeskuse majandustegevusse sekkumise ja ettevõtte maine kahjustamise eest korduvate valeväidete esitamise läbi nii avalikkuses kui ka suunatuna kirjades asjaomastele institsioonidele ja ettevõtte klientidele.

EMSA on Transiidikeskuse ees korraldanud korduvalt ka meeleavaldusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles