Volkswagen ja Hiina tõid Norra naftafondile suure kahjumi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra riigipanga investeerimisüksuse kodulehel nmbim.no on võimalik jälgida Norra naftafondi investeeringute kasvu või kahanemist.
Norra riigipanga investeerimisüksuse kodulehel nmbim.no on võimalik jälgida Norra naftafondi investeeringute kasvu või kahanemist. Foto: Repro

Naftafondina tuntud Norra hiigelfond Statens Pensjonsfond Utland (SPU) sai kolmandas kvartalis 273 miljardi Norra krooni (29 miljardi euro) suuruse kahjumi, mille põhjused oli Volkswageni ja Hiina aktsiate langus.

7,3 triljoni Norra kroonini (778 miljardit eurot) ulatuv fond teatas täna, et hallatava vara väärtus vähenes kolmandas kvartalis 4,9 protsenti. Ehkki võlakirjadesse investeeritud vara väärtus kasvas 0,9 ja kinnisvara tootlus kolm protsenti, vähenes aktsiainvesteeringute väärtus 8,6 protsenti.

Aktsiatesse on investeeritud ligi 60 protsenti fondist, kuhu Norra kogub naftatulu ja mille eesmärk on tulevikus, nafta lõppemisel, norralastele samaväärne elatustase tagada.

«Aktsiainvesteeringute negatiivne tulemus tulenes globaalse majanduse aeglustumisest ja langusest maailma väärtpaberiturgudel, eriti just Hiina turul,» ütles Norra riigipanga investeerimisüksuse tegevjuht Yngve Slyngstad pressiteate vahendusel.

Bloombergi teatel mõjutas fondi märkimisväärselt ka diisliskandaalist põhjustatud Volkswageni aktsia kukkumine.

Slyngstadi sõnul võivad turukõikumised ka edaspidi lühiajaliselt fondile suurt mõju avaldada. Oktoobriga ongi SPU suutnud kolmanda kvartali kaotuse suurel määral tagasi teha.

Suurimad aktsiainvesteeringud SPUs on Nestle ja Apple.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles