Piimatoodete eksport Venemaale kasvab liiga kiiresti

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimaliidu juhatusse kuuluv ja mitut Eesti piimatööstust juhtinud Aivar Häelm-
Piimaliidu juhatusse kuuluv ja mitut Eesti piimatööstust juhtinud Aivar Häelm- Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ehkki piima ja piimatoodete eksport on viimasel ajal kasvanud, mis on majandusele tervikuna kasulik, olid neljapäeval Paides toimunud piimafoorumil osalejad mures selle  pärast, et lõviosa läheb Venemaale.

Põllumajanduminister Helir-Valdor Seeder ütles, et piimatoodete eksport Venemaale on viimasel kahel aastal kiiresti kasvanud ja tänaseks saavutatud viimase 20 aasta kõrgeima taseme. Selle aasta 8 kuuga oli Venemaale läinud piimatooteid 532,7 miljoni krooni eest, teisel kohal oli Läti kaks korda väiksema numbriga. Kuna üldine eksport pole nii palju kasvanud, siis on kasv saavutatud teiste riikide arvel . «Sisuliselt on ühed suunad teistega asendunud,» märkis minister.

Eesti on kaotanud näiteks sellised väärtuslikud turud nagu Saksamaa ja Holland. See, et toodangu väljaveos on üks riik nii suures ülekaalus, pole Seedri sõnul hea, eriti veel, kui tegu on Venemaaga, kus riskid väga suured. «Me ei saa olla kindlad, kui kaua see Vene turg meie jaoks avatud on,» nentis ta.

Piimaliidu juhatusse kuuluv ja mitut Eesti piimatööstust juhtinud Aivar Häelm avaldas muret selle pärast, et 1500-st Eestist väljaminevast piiatoodete tonnist läheb 200 välja toorpiimana ehk siis kõige odavama ja primitiivsema tootena. «Saksamaale läinud või asemel müüme nüüd Venemaale koort,» lisas ta veel ühe tõsiasja. Piima hind on Eestis Häelmi hinnnangul tõusnud ainult tänu Venemaa ekspordile. «Venemaa pole mingi imeturg, sest alles see oli, kui üks Eesti tootja seal 10 miljonist dollaritst ilma jäi ja pankrotti pidi minema,» sõnas ta.

Häelmi sõnul näeb Eesti piimatootmine praegu Euroopas välja üsna kahvatult. «Viimasel kümnel aastal oleme pidanud pidevalt kuulma, et poolakad ja leedukad toodavad odavamalt. Ei maksa lootagi, et meile Lääne-Euroopa riikidega võrdset hinda maksma hakatakse,» rääkis ta. Praegu läheb Eestist eksporti põhiliselt piimapulber ja juust.

Foorumil oli juttu sellestki, et loomapidajad on sunnitud käibevahendite puudusel mullikaid Eestist väja müüma, selle asemel, et need kodus karja täiendama panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles