Neivelt: riik pole osanud Arengufondile ülesandeid anda

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt
Indrek Neivelt Foto: Liis Treimann

Arengufondi asutamise aegne nõukogu esimees, pankur Indrek Neivelt kirjutab oma blogis, et arengufondi tegevuse lõpetamine on põhimõtteliselt õige otsus ning et riik pole osanud fondile ülesandeid anda.

«Riigikogu majanduskomisjon on põhimõtteliselt õigel teel. Nii ei ole mõtet edasi minna,» kirjutab Neivelt. «Investeerimisportfelli võib anda erasektorile hallata. Anda portfell Kredexile on ka lahendus. Riik saaks sealt oma raha mõne aastaga välja võtta.»

Neivelt märgib, et ühel fondi põhifunktsioonil, arenguseirel pole kunagi õiget tellijat olnud. «Ei riigikogu ega ka valitsus pole osanud Arengufondile ülesandeid panna. Ilmselt ei ole põhjust arvata, et siin midagi muutuks,» tõdeb ta. «Kuna Arengufond allus otse riigikogule, tuleb siin põhjust otsida riigikogu majanduskomisjonist.»

«Arenguseire funktsiooni üleandmisel tuleks minu arvates silmas pidada, et alles jääks keegi, kes hoiaks üleval diskussiooni majanduse pikaajalistest arengutest,» kirjutab Neivelt. Tema sõnul on tähtis, et analüüs oleks sõltumatu; üks variant oleks arenguseire alase tegevuse andmine presidendi alluvusse.

«Arengufondi tegevuse lõpetamine looks ka pretsedendi. Paljudel ettevõtmistel on algus ja kui ülesanne on täidetud, siis ka lõpp. Ei ole vaja tegevusi otsida vaid väärikalt lõpetada. Ka õigel ajal lõpetamine on kunst,» kirjutab Neivelt.

Neivelti sõnul on järgmine ülesanne vaadata, kuidas oleksime konkurentsivõimelised ja mida peaks tegema, et firmad nagu Transferwise ja GrabCad oleksid Eesti firmad. «Meile meeldib mõelda, et need on Eesti firmad, aga tegelikult on need eestlaste asutatud välisfirmad,» märgib ta. «Mis on meil puudu, et idufirmad siit lahkuma kipuvad? Ja miks näiteks Soome idufirmad on rohkem paiksed? Mida peame me täna tegema, et kümne aasta pärast konkurentsivõimelised olla?»

«Et edasi areneda, tuleb midagi uut teha. Lihtsalt ühe asutuse likvideerimisest ei piisa,» kirjutab Neivelt.

Loe täies pikkuses Indrek Neivelti blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles