Gazprom valmistub madalaimateks kütusehindadeks Euroopas

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi hoone.
Gazpromi hoone. Foto: SCANPIX

Gazpromi järgmiseks aastaks planeeritud eelarves on arvestatud Euroopa madalaimate kütusehindadega viimase 11 aasta jooksul, kirjutab Bloomberg oma allikatele tuginedes.

Uues eelarves arvestatakse, et väljaspool endise Nõukogude Liidu piire müüdav maagaas maksab keskmiselt 200 USA dollarit tuhande kuupmeetri eest.

Kolmandiku Euroopas tarvitatavast maagaasist tarniva Gazpromi saja miljardi dollari suurusest aastaeelarvest moodustab müük ekspordiks 40 protsenti. Madal Brenti toornafta hind, milles maagaasi hind sõltub, ning suurenev veeldatud gaasi (LNG) pealetung turul seab eelarve suure surve alla.

«Gazpromi ennustus paistab mõistlik,» ütles agentuurile Aleksei Kokin, UralSib Financial Corpi analüütik. Ta lisas, et Venemaal on piisavalt tootmisvõimsust hoida oma turuosa Euroopas isegi LNG suurenevast pakkumisest hoolimata.

Gazpromi tänavune ekspordikäive rublades on eeldatavalt rekordiline, 2,3 triljonit, kuid dollarites, kütuseturu põhilises valuutas arveldatult tuleb ettevõtte tänavune müügikäive väljaspool endist Nõukogude Liitu ilmselt viimase kümnendi madalaim. Kui mullu ulatus Gazpromi müük väljapoole eks-NSVLi 51 miljardi dollarini, siis tänavu ennustatakse müügikäivet 38 miljardit ning järgmisel aastal 32 miljardit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles