Lauri: kallima toidukauba raha läheb põllumehest mööda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobris maksis toidukaup 8,5 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal ajal.
Oktoobris maksis toidukaup 8,5 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal ajal. Foto: SCANPIX

Suurem osa lisatulust läheb paraku mitte põllumeeste, vaid töötlejate ja kaupmeeste taskusse, kommenteeris toiduainete hinnatõusu Swedbanki makroanalüütik Maris Lauri.

Lauri tõdes, et hinnatõus oli prognoositust suurem ning üldine hindade kasv oli tingitud toiduainete ja energia hinnatõusust. Kui energia kallinemine maha arvata, oli Lauri hinnangul inflatsioon alla ühe protsendi.

«Tihedam konkurets võib-olla takistaks veidi hinnatõusu, kuid peamiselt on tõusu taga siiski välised tegurid,» täheldas analüütik.

Mõnede tööstuskaupade, näiteks telerite ja fotokaupade hinnad langesid. Tegemist on toodetega, mille ostmisest on raha nappusel võimalik loobuda, erinevalt näiteks toidukaupadest. Seega ei jäänud kaupmeestel muud üle, kui hindu alla lasta, kuna muidu jääks kaup müümata.

Kaubad olid eelmise aasta oktoobriga võrreldes 5,6 ja teenused 3,2 protsenti kallimad. Toidukaup oli kallim 8,5 ja tööstuskaup 2,7 protsenti, teatas statistikaamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles