Teadlased leidsid, kuidas luua täiuslikku salasõna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased on avastanud meetodi, kuidas luua piisavalt turvalist salasõna, mida on lihtne meeles pidada.

Esimene asi, mida sa salasõna luues tõenäoliselt mõistnud oled, on see, et su mälu on üsna kehv. Teine asi on see, et inimesed ei ole loodud juhuslikke asju meeles pidama. Ega ilmaasjaga ole levinuimate salasõnade seas «123456» või «qwerty,» vahendab Washington Post.

Levinud on ka tavaliste fraaside kasutamine, asendades i numbriga 1 või a @-ga, numbrite panemine salasõna lõppu või sama salasõna kasutamine mitmes kohas. Ühesõnaga iga asi, mis võimaldab inimesel salasõnas seoseid tekitada.

Võib tunduda, et iga salasõna, mis on turvaline, on ühtlasi raskesti meeles peetav. Ning lihtsasti meeles peetav salasõna on ühtlasi kohutav.

Lõuna-California ülikooli teadurid Marjan Ghazvininejad ja Kevin Knight on leiutanud meetodi, kuidas luua turvaline salasõna, mis ka meeles seisab. Selle jaoks oleks vaja luua neljasõnaline riimuv lause või luuletus.

Nad ütlevad, et inimesed on info mäletamiseks luulet kasutanud juba sadu aastaid – see, et eeposed riimuvad, ei ole kokkusattumus. Ning kuigi enamik inimesi ei ole neid enam lugenud, on mõned laulud alles jäänud.

Kahest lühikesest fraasist (näiteks «Täna taevast vihma sadas / lehtedega ühes maha») koosneva salasõna lahtimurdmine võtaks arvutil Knighti sõnul viis miljonit aastat aega.

Nad on loonud ka kalkulaatori selliste salasõnade koostamiseks. Kalkulaator on küll inglise keeles. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles