Soome metallitöölised lahkusid koondamise vastu protestiks töölt

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raahe terasetehas on Põhjamaade suurim.
Raahe terasetehas on Põhjamaade suurim. Foto: ruukki.com

Kontserni SSAB täna avaldatud plaanile koondada Soomes Raahe terasetehases ja Ruukki ehitusdivisjonis ligi kolmsada inimest vastas ametiühing raevukalt: Raahe tehase personal marssis keset tööpäeva töökohalt minema ega naase tööle enne laupäeva hommikut.

SSAB teatel kavatsetakse koondada Soome 2900 töötajast maksimaalselt 295 ehk kümnendik. Koondamistest 210 plaanib ettevõte teha Raahe tehases, kus töötab 2455 inimest.

SSABi teatel on plaanitav koondamine osa kontserni varasemalt teavitatud efektiivsus- ja kokkuhoiuprogrammist, mis omakorda on järg mullusele SSAB ja Rautaruukki ühinemisele. SSAB tahab kärpida kulutusi 1,4 miljardit Rootsi krooni (ligi 150 miljonit eurot) aastas, lisaks sellele tahetakse vähendada ehitusdivisjoni kulutusi 200 miljoni krooni (21 miljonit eurot) võrra aastas.

Täna teatas SSAB oodatust nõrgemast kolmanda kvartali tulemusest. Ettevõtte kahjum ulatus 191 miljoni krooni ehk ligi 20 miljoni euroni.

SSAB Raahe tehase töötajate esindaja Mika Vuoti ütles Soome rahvusringhäälingule YLE, et otseselt metalli sulatamisega mitteseotud töö tegijad otsustasid protestiks lahkuda töölt, aidates nii omalt poolt kulutuste vähendamisele kaasa. Vuoti sõnul ollakse pettunud, et ettevõte otsustas säästa just töötajaid koondades.

«Tunded on hämmastus ja üllatus. Meil on praegu palju tähtajalise lepinguga töötajaid, ületunnitöö tarve on pidev,» rääkis ta. «Raske on näha, millise rahalise kasu ettevõte siit saab.»

Vuoti sõnul on Soome ja Rootsi koondamiste vahel suur erinevus: Rootsis koondatakse siis kui tööd väheks jääb, Soomes pole tööd vähemaks jäänud, aga koondatakse ikka, kulude vähendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles