Orkaan laastab Wall Streeti

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sissekäik Wall Street'i metroojaama 15. septembril 2008.
Sissekäik Wall Street'i metroojaama 15. septembril 2008. Foto: Reuters / Scanpix

Nädalavahetuse dramaatilised sündmused Wall Streetil tõid eile suure verelaskmise maailma börsidel - eriti tulipunased kukkujad olid finantssektori firmade aktsiad.


See oli uus kinnitus, et USAst enam kui aastapäevad tagasi alanud finantsturgude kriis ei ole veel kaugeltki möödas ning enne kui paremaks hakkab minema, võib minna veel palju hullemaks, ka Euroopas, kirjutab

Äripäev

.

Jälle osteti kulda, dollar nõrgenes ja turud tegid panuseid, et täna intresse arutav USA keskpank võib otsustada uue kärpe kasuks.

Veresauna vallandas USA suuruselt neljanda investeerimispanga Lehman Brothers päästeplaani ebaõnnestumine, mille üle käisid kogu nädalavahetuse pingelised läbirääkimised.

Võimalikud investorid kaotasid huvi, kui USA valitsus jäi kindlaks, et maksumaksja raha mängu ei panda. Leiti, et Lehman Brothers ei kujuta endast riski finantssüsteemi stabiilsusele ja peab omal käel hakkama saama.

Vaid nädal tagasi võttis USA valitsus kontrolli alla hüpoteeklaenuhiiud Fannie Mae ja Freddie Maci ning kevadel toetas riik 29 miljardi dollariga investeerimispanga Bear Stearns päästmist.

Lehmanist sai aga veelahe - esimene suur ja tuntud nimega pank, mille finantskriis ohvriks nõudis. Eile palus Lehman kohtult pankrotikaitset.

Teine suur ja tuntud investeerimispank Merrill Lynch leidis pühapäeval tormivarju Bank of America hõlmas, lastes end 50 miljardi dollari eest üle võtta.

Nii on viiest suurest investeerimispangast turule jäänud veel vaid Goldman Sachs ja Morgan Stanley.

Endine USA keskpanga juht Alan Greenspan usub, et see ei ole veel lõpp. «Me näeme veel mitme suure finantsasutuse pankrotti,» ütles ta pühapäeval telekanali ABC eetris. «Kõigil muutustel on võitjad ja kaotajad,» jätkas ta.

Ja kannatab ka majandus. «Ma ei usu, et kui meil on selline vaid-üks-kord-sajandis tüüpi finantskriis, et see siis reaalmajanduse kogu maailmas puutumata jätaks,» ütles Greenspan. Tõenäosus, et USA majandus langusest pääseb, on tema arvates alla 50 protsendi.

Stockholmi börsil olid eile SEB ja Swedbank suuremate kukkujate seas, ehkki USA riskantsete kinnisvaralaenudega on Rootsi pankadel vähe pistmist. Küll aga on näiteks SEB'l 610 miljoni Rootsi krooni eest Lehmaniga seotud nõudeid.

Euroopas on panku küll, mis ka hüpoteeklaenudega hädas on. Šveitsi UBS, mis on maha kandnud juba 43 miljardit dollarit, kukkus eile börsil ligi 15 protsenti, Briti suurim hüpoteeklaenupank HBOS oli kauplemispäeva sees enam kui 30 protsenti miinuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles