Ettevõtja jäi libasaidi looja ees kaitseta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Elektroonikaettevõttele Estil loodi libaleht estil.tal.ee. Kuigi see on tänaseks eemaldatud, on ettevõtte omaniku Peeter Jevstignejevi sõnul täiesti hämmastav, et selline tegevus üldse võimalik on.

Ta ütles, et sellise jama toimumine peaks olema lubamatu, et keegi teeb endale paar-kolm alamdomeeni ja paneb sinna võõra ettevõtte nime ja kontaktandmed.

Eriti jahmatav oli Jevstignejevile see, et ettevõtteid ei kaitse justkui keegi. Veebikonstaabel selgitas, et politsei tegeleb eraisikute identiteedivargustega. Ettevõttega seotud andmed loetakse majandustegevuse andmeteks, kuna ettevõttel puudub eraelu. «Ehk ettevõtte andmeid ei saa kuritarvitada, kuna need on avalikud. Juriidiliste isikute esindajad saavad oma õigusi kaitsta tsiviilkohtus,» vastati talle.

Ettevõtja sõnas, et selline asi võimaldab näiteks konkurendil ettevõtte identiteeti kasutada ning seada muuhulgas üles hinnapäringu kaste, mis õige ettevõtteni ei jõuagi. «Nii saab kaaperdada ettevõtte kliente,» arutles Jevstignejev.

Eesti Interneti Sihtasutus vastas talle, et nad ei saa kodulehte sulgeda. Tippdomeen tal.ee on registreeritud lätlase nimele. «Kuna tegemist on ilmse IT kuriteo alusega, elis ettevõtte identiteedivargusega, pöörduge nii kiiresti kui võimalik Politsei- ja Piirilevalveameti poole ning esitage kuriteokaebus. Nendel on võimalik juba prkuratuuriga koostöös edasi tegutseda kodulehekülje sisu osas,» vastas sihtasutuse jurist.

Jevstignejev pöördus ka prokuratuuri, ent selleks ajaks oli koduleht juba maha võetud ning seega ei õnnestunud tuvastada, kas tegu on libasaidiga või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles