Neli nippi, mis aitavad tööle kandideerija valelt tabada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selleks, et terad sõkaldest eraldada, tuleks igal töövestlusel pöörata detailset tähelepanu sellele, mida ja kuidas kandidaadid räägivad. Entrepreneur.com jagab nelja nippi, kuidas teha kindlaks, et kandidaat töövestlusel ei luiska ega suurustle.

Panusta CVde lugemisele rohkem aega ja tähelepanu

Personalijuhtide ja muude palkamisega seotud juhtivtöötajate jaoks on sadade CVde läbisirvimine ühe töökoha täitmiseks paras õudusunenägu. Seetõttu on arusaadav, et paljud detailid võivad ka positiivse mulje jätnud CVde puhul jääda esmapilgul märkamata. Näiteks on oluline analüüsida, kas kandidaat kasutab enda iseloomustamisel üldlevinud sõnakõlkse ja käibeväljendeid lihtsalt parema mulje jätmiseks või on välja toodud ka konkreetsed näitajad ja andmed, mis neid väiteid toetavad. Kui tundub, et tegu on ainult sisutühjade ilustavate väljenditega, tuleks seda teemat võimaliku tööintervjuu käigus kindlasti puudutada. Nt: «kirjutasid oma CVs, et oled efektiivsusele orienteeritud. Kas sa saad mulle tuua mõned konkreetsed näited, kuidas sa oled oma eelmistes töökohtades tööprotsesse efektiivsemaks muutnud?»

Tee sotsiaalmeedias taustakontroll

Kindlasti tuleks uue töötaja palkamise kaalumisel uurida tema avalikke sotsiaalmeediakontosid. Kandidaadi avalikke postitusi ja käitumist jälgides ning analüüsides on sul võimalik tema kohta palju rohkem teada saada. Samuti on sotsiaalmeedia abil võimalik leida ühiseid kontakte, kellelt kandidaadi sobivuse kohta arvamust küsida.

Küsi spetsiifilisi küsimusi

Intervjuu käigus esitatakse kandidaatidele tihtipeale peamiselt üldiseid ja avatud küsimusi, et pigistada neilt rohkem välja kui lühike «ei» või «jah» ning saada ülevaade nende mõttemaailmast. Kui sind huvitavad kandidaadi spetsiifilised kogemused, oskused ja võimed, tuleks esitada detailsemaid, täpsustavaid jätkuküsimusi. Kui kandidaat suudab neile küsimustele pikalt ja põhjalikult vastata, on üsna vähe tõenäoline, et ta on oma CVs neid positiivseid omadusi mainides suurustlenud. Kui vastused tunduvad aga pigem päheõpituna, tuleks olla ettevaatlik.

Küsi, kas ta räägib tõtt

Suuremal osal juhtudest, mil kandidaadid töövestlusel luiskavad, ei räägi nad mitte pööraseid valesid, vaid moonutavad tõde üsna vähesel määral, et ennast paremas valguses näidata. Üsna vähe tõenäoline on, et ajukirurgiks kandideerija pole kunagi skalpelli käes hoidnud, pigem võib ta töövestluse käigus oma senise töökogemuse ajalist kestvust viielt aastalt ja kolmelt kuult kuuele täisaastale suurendada.

Seega, kui sul on peale suurepärase kandidaadiga vestlemist kahtlus, et midagi ei vasta sajaprotsendiliselt tõele, tuleks seda temalt otse küsida. Näiteks võid mainida, et sa plaanid kontrollida kõigi kandidaatide CVde ja soovituste paikapidavust ning sind huvitab, et kas on olemas midagi, mis ei pruugi täpselt klappida või kattuda. Anna kandidaadile võimalus pisivaled üles tunnistada, tema reaktsioon ütleb sulle tema sobivuse kohta nii mõndagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles