Rootsi väikelinnades vohab varjupaigaäri

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulased Eritreast saabumas Itaaliast Luleå lennuväljale Põhja-Rootsis.
Pagulased Eritreast saabumas Itaaliast Luleå lennuväljale Põhja-Rootsis. Foto: TT / Reuters

Rootsi väikelinnade ja külade kinnisvaraturud kogevad sisserändajate tulva survet – olemasolevaid hooneid ehitatakse tempokalt ümber varjupaigataotlejate keskusteks.

900 elanikuga Vollsjös tahetakse vastuvõtukeskuseks kujundada hotell Svea, kuhu Göteborgis advokaadileiba teeniv kinnisvaraarendaja Hans Palm on otsustanud majutada 25 noort, kirjutab Wall Street Journal.

Majja tulevad arvutid, pingpongilauad ja isegi siseujula. Sarnaseid projekte väikeasulates toidab pakiline ruumipuudus Stockholmis ja teistes suuremates Rootsi linnades.

Vallsjö elanike seas kogub tasapisi hoogu protestiliikumine - sotsiaalmeediasse postitatakse palveid nagu «Ärge hävitage algupärast küla» ja «Jätke ilus hotell alles».

Elanikud muretsevad, et asulas süvenevad moslemite lisandudes sotsiaalsed probleemid ning kinnisvara hinnad lähevad langusse.

Arendaja arvates on kriitika alusetu. «Ma olen veendunud, et need teismelised käituvad korralikult. Nad ei ole selliste killast, kes tulevad siia tüli norima, nad põgenevad sõja eest,» selgitas Hans Palm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles