EL hakkab toetama mikroettevõtete finantseerimist

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia kuninganna Mathilde eile mikrofinantseerimisele Euroopa Komisjoni poolt korraldatud seminari külastamas.
Belgia kuninganna Mathilde eile mikrofinantseerimisele Euroopa Komisjoni poolt korraldatud seminari külastamas. Foto: DIRK WAEM/AFP

Euroopa Komisjon ja Euroopa Investeerimisfond (EIF) kuulutasid eile õhtul välja programmi mikroettevõtete (meie mõistes mikroosaühingute) finantseerimiseks.

Programmi raames on võimalik 20 000 mikroettevõttel saada laenu kokku kuni 239 miljoni eurot. EIF, mis tegutseb Euroopa Komisjoni nimel ja kuus mikrofinantseerimisega tegelevat institutsiooni kirjutasid alla kokkuleppele, mis annab mikroettevõtetele võimaluse saada laenu. Euroopa Komisjon annab garantii 17 miljoni euro ulatuses ning selle läbi loodetakse krediteerida ettevõtteid kokku 239 miljoni euro ulatuses.

EIF sõlmis kokkuleppe kuue mikrofinantseerimisega tegeleva institutsiooniga Prantsusmaalt, Iirimaalt, Itaaliast, Hollandist, Rumeeniast ja Hispaaniast.

Mikroettevõteteks loetakse ettevõtteid kus töötab kuni 10 inimest ning mille käive ulatub kuni kahe miljoni euroni. Laenu maksimaalseks suuruseks on 25 000 eurot.

EIF ise laenu ei anna, vaid garanteerib neid kohaliike vahendajate kaudu, kelleks võivad olla pangad või muud institutsioonid.

Laenusaajateks võivad olla iseenda tööandjad, nn sotsiaalsed ettevõtted (mittetulundusühingud) ja idufirmad, kellele tavalised pangad reeglina laenu ei anna. 

Garantiide kehtivuseks on kaks kuni viis aastat.

Mikroettevõtted on väga olulised uute töökohtade loomisel. Euroopas luuakse 85 protsenti uutest töökohtadest mikroettevõtete poolt. Samas on väikeettevõtete olulisus kasvamas, sest isegi Euroopas, kus töötajate kaitse on üsna suur, muutuvad töötajad üha kaitsetumaks ning samas on parim võimalus ennast tööturul toimuvate muutuste eest kaitsta hakates ise tööandjaks.

Euroopa Liit on hakanud pidama mikroettevõtete rahastamist niivõrd oluliseks, et on kuulutnud tänase päeva, 20. oktoobri, mikrofinantseerimise päevaks. Päev kuulutati pidulikult välja eile õhtul Brüsselis ning sellest võttis osa ka Belgia kuninganna Mathilde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles