Kasahhi president hoiatas rahvast «reaalse kriisi» eest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev.
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev. Foto: MUKHTAR KHOLDORBEKOV / REUTERS

Kasahstani riigipea Nursultan Nazarbajev palus valitsusel valmistuda majandusraskusteks ja hoiatas, et «tulemas on reaalne kriis.»

Paranemist on lähitulevikus «võimatu ette näha» ning elanikkond võib kannatada hullemini kui aastail 2007 – 2009, ütles Nazarbajev peaministrile Karim Massimovile. Riigieelarve tulud on pärast naftahindade langust kukkunud 40 protsenti, vahendab Bloomberg Business Nazarbajevi eilseid sõnu tema kodulehelt.

«Meie rahvas peab olema teadlik praegusest olukorrast, mis tähendab meie ettevõtete kasumite kahanemist, sissetulekute kukkumist ja võimalikke koondamisi,» ütles Nazarbajev. «Meil on vaja programmi haavatavate ühiskonnagruppide toetamiseks.»

Tänavu augustis lasi Kasahstan naftahinna languse tõttu vabaks oma valuuta kursi. Selle peale pudenes tenge väärtusest kuu ajaga 34 protsenti. Hiljem on keskpankurid vahelduva eduga sekkunud.

Kasvu stimuleerimiseks plaanib Kasahstan lasta tänavu käiku 686 miljardit tenget (4 miljardit dollarit) oma riiklikust naftafondist, et rahastada programmi Tee Tulevikku (Nurlõ Žol).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles