Kaos kongressis ohustab USA võlamakseid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapitooliumihoone Washingtonis, kus käib koos nii senat kui ka esindajatekoda.
Kapitooliumihoone Washingtonis, kus käib koos nii senat kui ka esindajatekoda. Foto: SCANPIX

Samal ajal kui vabariiklased üritavad tulutult leida kongressile uut spiikrit taanduva John Boehneri asemele, tiksub kell halastamatult edasi ning Ühendriikidele on laenulae vältimiseks jäänud vaid kaks nädalat.

Juba kolmandat korda nelja aasta jooksul seistakse silmitsi stsenaariumiga, mida rahandusminister Jack Lew on nimetanud «katastroofiliseks» maksejõuetuseks.

Kui kongress 2011. aastal kuristiku servale väga lähedale sõitis, kaotas USA oma kalli AAA krediidireitingu, kirjutab Financial Times.

Kaos kongressis süveneb ning väike kuid mõjuvõimas fraktsioon Freedom Caucus seisab kindlana: 18,1 triljoni dollarilist laenulage ei tohi tõsta ilma valitsuse kulutusi kärpimata.

Isegi kui kongress viimasel hetkel laenulage siiski kergitab, võib vastasseis kahjustada nii finantsturgude usaldust kui majandust.

Nagu sellest veel vähe oleks, võib detsembris kõigele vaatamata seiskuda valitsuse töö, kui seadusandjad eelarves kokkuleppele ei jõua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles