Suurbritanniat ähvardab «Lahtilükkamine»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Ei liigu...» «Lükka aga!»
«Ei liigu...» «Lükka aga!» Foto: cartoonmovement.com

Briti suhtekorralduse meistriklass: et saareriiki Euroopa Liidus hoida, tuleb seda sõnapaari kampaania käigus vältida. Maha võidakse jätta maailmajagu.

Kampaania «Jääme» käivitamisel Londonis räägiti üksnes Euroopast, kirjutab Bloomberg Business – Euroopa Liidu mainimine oli viidud miinimumini.

«Kui keegi tahab, et me lahkuksime Euroopast, seab ta ohtu meie õitsengu,» teatas kampaaniajuht Stuart Rose.  «Me võime reformida Euroopat juhtides Euroopast.»

«Euroopa Liit on konkreetne ja spetsiifiline institutsioon, mis paljudeel hambusse jääb,» kommenteeris Manchesteri Ülikooli politoloog Rob Ford. «Euroopa on palju pehmem ja mõnusam mõiste. Rääkige aga Euroopast lahkumisest, ning inimestele kangastuvad pildid, kuidas neid tiritakse minema spagettide tagant Toskaana mägedes.»

Nagu kinnitas reportereile «Jääme» tegevdirektor Will Straw, «ei ole» kõnelejaid «absoluutselt» instrueeritud Euroopa Liitu vältima.

«Väljumise» eestvedajaid ja iseseisvuspartei UKIPi liider Nigel Farage seda väidet puhta kullana ei võta ja leiab, et Euroopa Liidu mittemainimine on «intellektuaalselt ebaaus.»

«Nad teavad, et küsimus on Euroopa Liidus, mitte Euroopas,» ütles Farage. «Kel oleks kaebusi maailmajao vastu? Geograafilise asukoha vastu? Aga nad teavad samuti, et ausalt käitudes tuleks neil kaitsta kaitstamatut. Ja seega tuligi alustada kampaaniat ebatõega.»  

«Jääme» aktivist ja European Movementi esinaine Laura Sandys saatis 4. septembril Students 4 Europe rühmituse toetajatele e-maili, milles pani neile südamele: «Kas me võiksime rääkida pigem Euroopast kui Euroopa Liidust?»

Sandys selgitas Bloombergile, et pidas silmas ühte konkreetset voldikut ja mitte sõnumit kui sellist.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles