Venemaa ettevõtjad loodavad Jumala abile

Andres Reimer
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigeusu vaimulik õnnistab Venemaal maagaasi leiukohas avatud kompressorjaama.
Õigeusu vaimulik õnnistab Venemaal maagaasi leiukohas avatud kompressorjaama. Foto: Kuvatõmmis Lenta.ru kodulehelt.

Üha sagemini soovivad Venemaa ettevõtjad oma probleeme lahendada õigeusukiriku vaimulikelt tellitud riitustega, sest usaldus riigi võimekuse vastu kahaneb, kirjutab Lenta.ru.  

Tänavu märtsis viidi Moskva Nikolai Pühitseja kirikus läbi eriline riitus, et paluda Jumala abi hüpoteeklaenudega pankroti äärele sattununutele. Palvuse tellisid inimesed, kes olid rubla kursi järsu languse tõttu sattunud oma hüpoteeklaenude tasumisel raskustesse. „Riiklikud abimeetmed faktiliselt puuduvad, pangastruktuurid näitavad karmust ja südametunnistuse puudumist,“ selgitasid palvuse tellijad.

Komi vabariigis asuti palvete abil tõstma lennuohutuse taset pärast seda, kui Inta linnapead vedanud lennuk sooritas nö karmi maandumise kohalikul lennuväljal. Linnavalitsus pöördus seejärel õigeusukiriku poole palvega õnnistada lennurada. Linnavalitsuse esindaja selgitas, et lennuvälja pühitsemine omab olulist tähendust.

Pappide poole pöördusid samuti IT-ettevõtjad. Mõned aastad tagasi kutsuti õigeusu vaimulik kurje vaime välja ajama videokeskkonna RuTube serveritest. Kui insenerid avaldasid kartust, et püha veega piserdamine võib servereid kahjustada, vastas isa Viktor, et ta on serverite õnnistamises asjatundja, sest Venemaa Õigesusu Kirik kasutab juba ammu oma karjaga suhtlemisel internetti.

Kuigi õigeusukirik hoidub tavaliselt patupesadele õnnistuse jagamisest, siis 2008. aastal  kutsuti vaimulik riitust läbi viima kohalikku striptiisiklubisse, et õhkond selles asutuses muutuks varasemast positiivsemaks.

Ehkki õigeusukirik ei anna õnnistatud objektidele garantiid, viidates Jumala tahte etteaimamattusele, õnnistatakse alates 1998. aastast kohustuslikus korras kõik Baikonuri kosmodroomilt lennutatavad raketid.

Arvestades seda, et õigeusu vaimulikud on õnnistanud politseiautosid, elektrijaamu, Ööhuntide motoklubi tsikleid, restorane ja isegi meditsiinis kasutatavaid kitleid, võib pühitsemist tellida ükskõik millisele objektile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles