USA kahtlustab: Deutsche Bank kantis Putini semude miljardeid

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin külastamas Moskva Püha Vladimiri kirikut. Vasakult esimene Arkadi Rotenberg, üks presidendi sõpradest miljardärvendadest.
Venemaa president Vladimir Putin külastamas Moskva Püha Vladimiri kirikut. Vasakult esimene Arkadi Rotenberg, üks presidendi sõpradest miljardärvendadest. Foto: Aleksey Nikolskyi / RIA Novosti

USA justiitsministeerium on algatanud uurimise seoses Deutsche Bankist tehtud kahtlaste ülekannetega kuue miljardi USA dollari väärtuses, teatab Bloomberg. Agentuuri allikate sõnul kahtlustatakse, et Saksa suurpank on aidanud Venemaalt välja kantida muu hulgas ka presidendi Vladimir Putini semude, vendade Arkadi ja Boriss Rotenbergi raha.

Rotenbergid nagu ka teised Putini lähikonda kuuluvad oligarhid on USA majandussanktsioonide all olevate isikute nimekirjas.

Ülekandeid uurib ka Deutsche Bank, kust informeeritud allikad ütlesid Bloombergile, et uurimise all on Moskva ja Londoni vahel tehtud pangaülekanded umbes tosina ettevõtte vahel. Kahtlustatavate ettevõtete kontodel on allikate andmeil ka Rotenbergidele kuuluvat vara.

Rotenbergid ise, ega ka ükski teine sanktsioonide all olev isik ei ole Bloombergi andmeil ühegi ülekandega otseselt seotud.

Ametlikult ei ole Deutsche Bank täpsustanud oma siseuuringut.

USA justiitsministeeriumi ametnikud üritavad Bloombergi teatel välja selgitada, kas suurpank on rikkunud USA panganduseeskirju, sealhulgas rahapesu vastaseid eeskirju.

Rotenbergide kogu vara väärtuseks hinnatakse vähemalt kuut miljardit dollarit. Nende varandus pärineb Putini valitsemise ajal tehtud suuremahulistest tehingutest riigifirmadega, sealhulgas Gazpromiga.

Putin on korduvalt pöördunud Venemaa ärieliidi poole üleskutsega repatrieerida välismaale viidud kapital, et turgutada riigi investeeringute puuduses virelevat majandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles