Silicon Valley idufirmade börsibuum on vaibumas

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silicon Valley sünnikoht
Silicon Valley sünnikoht Foto: AP / Scanpix

Reutersi analüüsi kohaselt on tänavu börsile läinud Silicon Valley idufirmad oma aktsia alghinna märkimisel muutunud üsna tagasihoidlikuks.

Viis kaheteistkümnest tänavu börsile läinud USA tehnoloogiaettevõttest otsustasid märkida oma IPO aktsiahinna selle varasema hinnangulise väärtusega võrreldes madalamaks või võrdseks. Mullu läksid USAs börsile kokku 29 tehnoloogiaidufirmat, millest kolm neljandikku märkisid aktsia alghinnaks kõrgema numbri, kui oli selle hinnanguline väärtus viimases investeerimisvoorus.

«Inimesed on oma ootuste ja hinnangutega mõistlikumaks muutunud,» kommenteeris Reutersile investeerimisfirma OpenView Venture Partners partner Adam Marcus.

Reutersi poolt pankurite, riskikapitalistide ja hilise faasi investorite seas läbi viidud intervjuudest selgus, et suure tõenäosusega on oodata selle trendi süvenemist. Kui viimastel aastatel pole kõrge potentsiaaliga idufirmadel investorite leidmisega erilist probleemi olnud, ettevõtete hinnanguline väärtus on tõusnud iga investeerimisvooruga üha uutesse  kõrgustesse ning börsile minnes on  nõutud veelgi suuremat turuväärtust, siis nüüd on selgelt tegu kannapöördega. Riskikapitalistide sõnul ei soovi börsiinvestorid seda kõrgete riskidega mängu enam kaasa mängida. Heaks näiteks on ilmselt veel tänavu börsile minev makseteenuseid vahendav idufirma Square, mille väärtus hinnati mulluse investeerimisvooruga 6 miljardi dollari peale. Kuigi tegu on ühe oodatuima börsidebüüdiga, peab ettevõte investorite ootustele vastu tulles suure tõenäosusega siiski oma hinnangulist väärtust IPO ajaks kärpima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles