Lätis on puhkenud firmade likvideerimise buum

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvekohvik Riia vanalinnas.
Suvekohvik Riia vanalinnas. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Vaatamata uudisvoole majanduse edusammudest kasvab Lätis hoogsalt hingusele minevate firmade arv, olles tänavu üheksa kuuga ületanud nii mulluse kui ka tunamulluse näitaja.

2013. aastal likvideeriti Lätis 3949 firmat ja 2014. aastal 6171, kirjutab Dienas Bizness. Tänavu on SIA Lursofti andmetel juba kinni pandud 7501 ettevõtet.

Likvideeritud ettevõtete omanike seas on ka välismaiseid investoreid. Nii näiteks oli 2013. aastal likvideeritud ettevõtete osanike seas 14,3 protsendil juhtudest ka välismaalane.

«Ligi 90 protsenti viimase nelja aastaga likvideeritud ettevõtete omanikest olid kohalikud ettevõtjad. Välismaalastest oli venelaste osakaal 2 protsenti, kellele järgnesid leedulased ja eestlased vastavalt 1,5 ja 1 protsendiga,» ütles Lursofti juhatuse liige Daiga Kiopa.  

Enam kui 27 protsenti likvideeritud ettevõtete omanikest on asutanud uue firma. Läti reeglid võimaldavad registreerida uue firma suhteliselt kiiresti.

Likvideeritud ettevõtete seas on palju selliseid, mis tegutsesid vähemalt viis aastat. Alla ühe aasta tegutsenud firmade osakaal lõpetajate seas on poole võrra vähenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles