EVEA president: riik sunnib OÜtamisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EVEA president Kersti Kracht.
EVEA president Kersti Kracht. Foto: Albert Truuväärt

OÜtamisel on mitmeid põhjuseid, mis peaksid seaduseandjat murelikuks tegema, kirjutab Eesti Väikeste ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni (EVEA) president Kersti Kracht.

Esiteks, ilmselgelt suur maksukoormus, mis puudutab tööjõumakse. Teiseks, puudulik FIEnduse regulatsioon. OÜtamise kontrolli käigus võivad valusasti puudutatud saada ka need ettevõtjad, kes normaalse FIEnduse regulatsiooni korral ei peaks üldse OÜdega tegelema. 

FIEde õigusruum on ahtam ja maksukoormus suur - kui äriühingu osaniku maksukoormus on 26,6 protsenti, siis FIEl on see 54 protsenti. Võlgade korral vastutab FIE aga kogu oma varaga. 

Mõned aastad tagasi, kui oli päevakorral FIEduse regulatsioon ning esinduslik töögrupp oli justiitsministeeriumile analüüsi ja ettepanekud üle andnud, käisime kohtumisel justiitsministeeriumis. Valdav seisukoht oli, et küll on tore, et FIEde arv väheneb ja OÜde arv tõuseb.

Nüüd on jälle pahasti, sest liiga palju on selliseid OÜsid, mis on n-ö ühe osaniku äriühingud ja tulu- ning sotsiaalmaksu sealt ei laeku. Aga tegelikult, milles siis küsimus? Sotsiaalmaksus? Sest kui töötasu asemel võetakse välja dividende, siis tulumaksu ju tasutakse.

Kas riik on hakanud muret tundma ettevõtjate tervisekindlustuse ja pensionikindlustuse pärast? Või milleks üldse see kära? Kui inimene võtab dividende ja maksab tulumaksu, siis maksuvaba miinimumi rakendada ei saa, järelikult maksab kogu tasu pealt.

Kui pensionikindlustust ei tasuta, siis järelikult ettevõtja ei usalda riiki. Tervisekindlustust ei tasuta, järelikult kasutatakse tasulist arstiabi. Raha on ju kõik käibes ja kõik teenivad?

Selle asemel, et tegeleda OÜtamisega ja miinimumpalga järjekordse tõstmisega võiks ükskord ometi tõsta maksuvaba miinimumi ja kaotada sotsiaalmaksu alampiir ja kehtestada ülempiir. Miks ei usalda juhtivtöötajad ja ettevõtjad riigi kätte anda oma tervisekindlustust ja pensionikogumist?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles