Kolm ülirikast, kes on heategevusse panustades kaotanud miljardäristaatuse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulaiman bin Abdul Aziz Al Rajhi on heategevusele annetanud kokku 5,7 miljardit dollarit.
Sulaiman bin Abdul Aziz Al Rajhi on heategevusele annetanud kokku 5,7 miljardit dollarit. Foto: SCANPIX

Uuringufirma WealthX andmetel on maailma kõige heldemate heategevusele annetajate esikahekümne seas kolm inimest, kes on aastate jooksul ära andnud rohkem raha kui neil endal praeguseks hinge taga on, vahendab Business Insider.

1. Charles Francis Feeney

Duty-free ostusüsteemi tänaseks 84aastane looja Feeney on aastakümnete jooksul heategevusele annetanud 6,3 miljardit dollarit. Praegu on tema varanduse väärtuseks umbkaudu 1,5 miljonit dollarit, mis peaks talle võimaldama veel mitmeid mugavaid pensioniaastaid, kuid sellegipoolest soovib ta juba järgmise aasta lõpuks annetada ka sellest suurema osa heategevuseks.

«Ma ei näe ühtegi põhjust annetamise edasilükkamiseks, kui asjalikke üritusi toetades saab saavutada nii palju head. Peale selle - palju lõbusam on anda veel ise elus olles, kui surnuna,» selgitas peamiselt hariduse, teaduse, tervishoiu ja inimõigustega seotud projektidesse panustav Feeney hiljuti.

Wealth-Xi andmetel on tema annetatud summade ja praeguse varanduse väärtuse vahe 4200kordne.

«Ma tahan, et viimane tšekk, mille ma (heategevuseks) kirjutan, oleks katteta,» on ta väljendanud kindlat soovi oma varandus viimseni ära jagada.

2. Sulaiman bin Abdul Aziz Al Rajhi

1957. aastal kaasasutas Al Rajhi oma vendadega omanimelise panga, millest kasvas aja jooksul üks islamimaailma suurimaid finantsettevõtteid ning teenis talle kümnekohalise arvu dollareid. Aastate jooksul on ta sellest suurema osa laiali jaganud, annetades heategevusele kokku 5,7 miljardit dollarit. Praegu on tema varanduse väärtuseks vaid 590 miljonit dollarit, mis tähendab, et ta on annetanud pea kümme korda rohkem raha, kui tal endal alles on. 95aastane Aziz Rajhi on peamiselt keskendunud hariduse, religiooni, tervishoiu ja sotsiaalteaduste edendamisele.

«Kui mu lapsed olid noored, ei andnud ma neile mitte kunagi niisama, mitte millegi eest raha. Kui keegi neist pöördus minu poole rahasooviga, käskisin ma neil selle eest ka tööd teha,» on ta oma rahaga seonduvaid põhimõtteid selgitanud.

3. Jon Huntsman Sr.

Huntsman Corpi asutaja,  keemiaärimagnaat Jon Huntsman Sr. on heategevusele kokku annetanud 1,2 miljardit dollarit. Üheksa lapse isa ning 56 lapse vanaisa usub kõigutamatult filantroopiasse.

«Mulle meeldib raha ära anda,» ütles Huntsman mullu Yahoo! Finance´ile. «Ma küll ei ole kindel, kas see teeb mu lapsi ja lapselapsi just väga õnnelikuks.»

2013. aastal rääkis Huntsman New York Timesile, et selleks ajaks, kui ta koos oma naisega teenis oma esimese miljoni, oli ta sellest juba veerandi ära annetanud. Tänaseks on ta kokku annetanud 1,2 miljardit dollarit, samas kui ta enda varanduse väärtuseks on hetkel umbkaudu 940 miljonit dollarit.

Huntsmanid olid ühed esimesed ülirikastest, kes liitusid Bill Gatesi ja Warren Buffetti filantroopide klubiga, mille liikmed on tõotanud oma eluajal annetada vähemalt pool oma varandusest heategevuseks. Huntsman tõstis latti veelgi, lubades ära anda 80 protsenti. Ta on olnud kriitiline teiste miljardäride suhtes, kes on otsustanud oma varanduse edasi pärandada.

«Mida nad sellega tegelikult ütlevad on: «kui ma saaksin igavesti elada, ei annaks oma varandusest mitte midagi ära,»» väitis Huntsman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles