Taavi Rõivas allkirjastas Leedu-Poola gaasijuhtme lepingu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola-Leedu gaasitrassi GIPL kulgemise kaart.
Poola-Leedu gaasitrassi GIPL kulgemise kaart. Foto: ambergrid.lt

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, Eesti peaminister Taavi Rõivas, Poola peaminister Ewa Kopacz, Leedu president Dalia Grybauskaité ning Läti peaminister Laimdota Straujuma kirjutasid täna alla Poola ja Leedu gaasivõrkude ühendamise toetuslepingule.

Ehitatav juhe lõpetab Euroopa Komisjoni teatel Läänemere piirkonna pikaajalise energiaisolatsiooni.

«Tänase lepingu tähendus ei piirdu Balti riikide energiaisolatsiooni lõpetamisega. Oleme toonud piirkonnad üksteisele lähemale. Oleme sõlminud lepingu Euroopat ühendava, mitte seda lahutava taristu loomiseks,» ütles Juncker.

Rõivase sõnul on Leedu-Poola gaasijuhe üks piirkonna tähtsaimad energiaprojekte.

«Gaasitorud Poola ja Leedu ning Eesti ja Soome vahel loovad ühtse gaasituru Poolast Soomeni, võimaldades kasutada erinevaid energiaallikaid ja saavutada  sõltumatus Vene gaasiturust,» ütles Rõivas.

534 kilomeetri pikkune gaasijuhe ühendab Vilniust ja Varssavit. 357 km juhtmest kulgeb Poola ja 177 km Leedu territooriumil.

EL toetab projekti ühendamise rahastust CEF 305 miljoni euroga, sellest kümme miljoniga toetati uuringuid ja planeerimist ning ülejäänuga ehitust.

Kogu juhtme ehitus maksab 558 miljonit. 295 miljonile ELi toetusele lisaks maksab Poola 120 ja Leedu 54,9 miljonit eurot. Läti toetab ehitust 29,4 miljoni ja Eesti 1,5 miljoni euroga.

700 mm läbimõõduga gaasijuhtme läbilaskevõimsus on suunal Poolast Leetu 2,4 miljardit kuupmeetrit maagaasi aastas ning Leedust Poola miljard kuupmeetrit aastas. Juhe valmib 2019. aasta detsembriks.

Gaasijuhtme projekti arendavad Poola poolelt Gaz-System ja Leedust Amber Grid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles