Vaata, millised on FIEde ja OÜde maksukohustused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RAK01:MAKSUD,RAHA :04JUN09,RAKVERE, EESTI
MAKSUAMET, MAKSUD,RAHA
FOTOL :MAKSUAMET, MAKSUD,RAHA, MAKSUDE KOGUMUNE
am/FOTO ARVET MÄGI / VIRUMAA TEATAJA
RAK01:MAKSUD,RAHA :04JUN09,RAKVERE, EESTI MAKSUAMET, MAKSUD,RAHA FOTOL :MAKSUAMET, MAKSUD,RAHA, MAKSUDE KOGUMUNE am/FOTO ARVET MÄGI / VIRUMAA TEATAJA Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kümmekond aastat tagasi leidis maksuamet, et paljud FIEd ei maksnud sotsiaalmaksu. 2004. aastal tegi maksuamet koostöös tööandjate keskliiduga uuringu, mille kohaselt tasus ligi pool FIEdest vähem sotsiaalmaksu kui miinimumpalga saajad. 

FIEde arv oli toona ka kasvuteel - 1997 oli neid 2403, aastal 2004 juba 58 481. 

«Avansilised maksed FIEdele on nende algusaegadest saadik, mitte 10 aastat tagasi tulnud. Enne 2000. a kogus sotsiaalmaksu lihtsalt sotsiaalkindlustusamet ja haigekassa, alates 2000. aastast MTA,» on MTA maksude osakonna Evelyn Liivamägi kommentaar.

Avansiliste maksete kohustus on seepärast, et FIE ei peaks kogu sotsiaalmaksu korraga maksma ning nii on tagatud ka põhimõte, et ravikindlustuse saamiseks tuleb teha regulaarseid makseid.

FIE arvu muutus ei olnud tingitud maksustamise muutusest, vaid kukkus 2010. aastal suures ulatuses, kui FIEl tekkis kohustus ennast äriregistris registreerida. Näiteks 2005. aastal oli keskmiselt 64 715 FIEt, praeguon neid 31 782, selgitas ta.

 Sotsiaalmaksu tasuvad FIEd kord kvartalis ning tulumaksu igal kuul. 

Kuigi osaühingu puhul saab tulu välja võtta dividendidena, millelt tuleb tasuda vaid tulumaks (maksuamet eeldab küll, et osa tulust võetakse välja tööjõumaksudena), siis FIEl on selgelt määratletud maksude tasumise kohustus. Osaühingu puhul tuleb tasuda kõik tööjõumaksud. 

FIEOSAÜHING
Sotsiaalmaks 33 protsenti sissetulekust, ent mitte vähem kui 1405,8 eurot aastasPalga maksmisel sotsiaalmaks 33 protsenti
Tulumaks 20 protsentiPalga puhul tulumaks 20 protsenti, juriidilise isiku tulumaksu määr dividendi väljavõtmisel 20/80.
Kohustusliku kogumispensioni makse kaks või kolm protsenti tulust. Makse tasub töötaja.
Töötuskindlustusmakset tasuma ei peaTöötuskindlustusmakse 0,8 protsenti töötaja palgast
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles