Soome tööturg: sekretäre on üle, keevitajaid puudu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu Eestiski, on Soomes puudus oskuslikest keevitajatest.
Nagu Eestiski, on Soomes puudus oskuslikest keevitajatest. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Soomes kasvab tööjõu ülepakkumine, näitab Soome majandusministeeriumi värske uuring. Enim on põhjanaabrite tööturul ülearu sekretäre, graafikadisainereid ja reklaamispetsialiste, samas on suur puudus keevitajatest ja arstidest.

Majandusministeeriumi regulaarse uuringuga nimega Ammatibarometri jälgitakse kokku 200 eri ametit. Kui kevadel oli tööjõu ülepakkumine 66 ametikohal, siis sügisel on tööjõudu ülearu juba 70 ametis, vahendas Soome rahvusringhääling YLE.

Nagu varasemateski uuringutes hiilgavad tänavu sügisel tööjõu üleküllusega ennekõike valgekraede ametid nagu sekretärid, reklaamispetsialistid, turundajad, kujundajad jms. Ülearu on tööjõudu aga ka rõivatööstuses, ennekõike rätsepate, õmblejate ja köösnerite ameteis.

Endiselt on Soomes puudus arstidest ja teistest meditsiinitöötajatest.

Tänavu sügisel aga lisandusid puudujäägiga ametite hulka keevitaja ja tööpingi operaator, ametid, kus paar viimast aastat on olnud pigem tööjõu ülepakkumine. Seejuures on tööpingi operaatoreid vajaka eelkõige Häme, Etelä-Pohjanmaa ja Põhja-Savo maakondades, mujal on neid tööturul endiselt üleliia.

Soomes tööl käivate eestlaste lemmikametid ehitustöödel - üldehitaja, maaler, elektrik, ehituse abitööline jm - kannatavad värske Ammatibarometri kohaselt üle riigi pigem ülepakkumise all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles