Kütuse- ja toiduhinnad hoiavad ka Soomet deflatsioonis

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome neiu toidukaupluse puuviljaosakonnas. Soomes on toidukaupade hinnad langemas ja langevad lähikuudel veelgi, tulenevalt tooraine madalatest hindadest maailmaturul.
Soome neiu toidukaupluse puuviljaosakonnas. Soomes on toidukaupade hinnad langemas ja langevad lähikuudel veelgi, tulenevalt tooraine madalatest hindadest maailmaturul. Foto: Viena Kytöjoki / Lehtikuva

Soome statistikakeskuse teatel alanes tarbijahinnaindeks septembris mullusega võrreldes 0,6 protsenti, seega püsib Soome nagu Eestigi deflatsioonis. Enim mõjutasid hindu Soomes aastaga odavnenud autokütused, eluasemelaenude intressid ja internetitasud. Edaspidi on aga oodata toidu odavnemist.

Teisalt mõjutasid tarbijahinnaindeksit Soomes aastatagusega võrreldes tõusnud korteriüürid.

Nordea panga ökonomist Pasi Sorjonen juhtis Kauppalehtile antud kommentaaris tähelepanu, et Soome tarbijahinnaindeksi muutus on kahesuunaline: kaupade hinnad langevad, peamiselt tulenevalt odavast kütusest ja jaesektorit tabanud kitsikusest, aga teenuste hinnad samal ajal tõusevad.

«Laiapõhjalist deflatsiooni meil siin praegu veel ei ole,» ütles ta.

Sorjoneni sõnul püsib Soome lähikuudel veel deflatsioonis. Ka toidu hinnad on jätkuvalt odavnemas, tulenevalt langevatest toorainehindadest maailmaturul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles