Tööportaali uuring: kolmandik ettevõtetest plaanib palku tõsta

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transpordisektor on üks neist majandusharudest, kus tuleval aastal on enim palgatõusu oodata.
Transpordisektor on üks neist majandusharudest, kus tuleval aastal on enim palgatõusu oodata. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

33 protsenti ettevõtetest kavatseb lähikuudel palku tõsta, näitas CV Keskuse iga-aastane tööturu-uuring.

Töövõtjate palgasoovide analüüs näitas, et palgaootus ületas esimesel poolaastal enam kui saja euroga Eesti keskmist brutopalka, mis avaldab endiselt survet tööandjatele palkade korrigeerimisel, teatas CV Keskus. 32,6 protsenti tööandjatest kavatsebki järgmise poole aastaga töösoovijate nõudlusele vastata palgatõusuga.

«Lisaks tööotsijate palgasoovi kasvule avaldab Eesti tööandjatele survet ka naaberriikide ning konkureerivate tööpakkujate võimekus kvalifitseeritud tööjõud suurema palganumbriga endale meelitada,» ütles CV Keskuse turundusjuht Henry Auväärt.

Auväärti sõnul näebki 12 protsenti tööandjatest plaanitava palgatõusu taga konkurentide survet. 28,8 protsenti plaanib palku muuta lähtuvalt ettevõtte tulemustest, 18,4 sõltuvalt majanduse olukorrast ning 14,4 protsenti töötajate soovidest lähtudes.

30,3 protsenti tööandjatest kavatseb investeerida lähikuudel ka töökeskkonna parandamisse või personali arendamisse. «Seega näitavad uuringu tulemused, et tööandjad on valmistumas oma konkurentsieelise tõstmiseks ning seda mitte ainult palga, vaid ka töökoha ning ettevõtte atraktiivsuse parandamisega,» ütles Auväärt.

Uuringu põhjal on suurima tõenäosusega palgatõusu oodata transpordi/logistika, infotehnoloogia, mehaanika/tehnika, koolituse ning turismi valdkonnaes, kus palgatõusu plaanib enam kui 45 protsenti küsitletud tööandjatest.

Võrreldes varasemate aastatega on palgatõusu plaan aasta-aastalt kergelt jahenenud. 2014. aasta sügisel tehtud uuringu tulemusel plaanis palgatõusu 35,9 protsenti tööandjatest ning 2013. aastal 38 protsenti.

CV Keskus korraldab tööandjate tööturu-uuringut kord aastas, sügisel. Uuringus osalenud tööandjad on läbilõige Eesti ettevõtetest, nii ettevõtte suuruse poolest kui ka tegevusvaldkonniti ning piirkonniti. 54 protsenti vastanutest olid ettevõtte omanikud või tippjuhid, 26 protsenti personalijuhid või värbamisspetsialistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles