Kes on 25 maailma kõige tulemuslikumat juhti?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi delegatsioon külastamas Novo Nordiski Kopenhaagenis asuvat tehast. Novo Nordiski tegevjuht Lars Rebien Sørensen valiti tänavu Harvard Business Review poolt maailma kõige tulemuslikumaks juhiks.
Türgi delegatsioon külastamas Novo Nordiski Kopenhaagenis asuvat tehast. Novo Nordiski tegevjuht Lars Rebien Sørensen valiti tänavu Harvard Business Review poolt maailma kõige tulemuslikumaks juhiks. Foto: SCANPIX

Harvard Business Review avaldas eelmise finantsaasta andmete põhjal tänavuse maailma kõige tulemuslikumate tippjuhtide edetabeli. Võitjaks osutus Taani ravimifirma Novo Nordisk tegevjuht Lars Rebien Sørensen.

Edetabeli koostamisel võttis HBR arvesse mitmeid tegureid nagu majandustulemused, aktsiahinna muutused ning aktsionäridele makstavad dividendid. Lisaks sellele mängis tänavu olulist rolli ka esmakordselt lisatud keskkonnaalase ja sotsiaalse vastutustundlikkuse (ESG) tegur, mille hindamisel kasutati uurimisfirma Sustainanalytics kogutud statistikat. Pikaajalised finantsnäitajad moodustasid iga juhi kogutulemusest 80 protsenti ning ESG 20 protsenti.

Sørensen võitis esikoha suuresti just tänu Novo Nordiski kõrgele ESG reitingule. Näiteks viitasid Sustainalytics ja HBR asjaolule, et ettevõte on otsustanud arenguriikides pakkuda tarbijatele insuliini tugevalt allahinnatuna, samuti on ettevõtte üldine tegevus läbipaistev ning poliitiline lobitöö piiratud. Lisaks on ravimifirma kehtestanud loomkatsete jaoks vastutustundlikud reeglid.

Mullune võitja, internetikaubamaja Amazon juht Jeff Bezos langes tänavu 87. kohale aga just tänu ESG teguri lisamisele. Edetabel loodi eelmise finantsaasta andmetele ja tulemustele toetudes ehk selles ei kajastu Volkswageni äsja lahvatanud heitgaasiskandaal. Seetõttu võib edetabelist leida ka nüüdseks ettevõttest lahkuma sunnitud endise tegevjuhi Martin Winterkorni.

Koht:Nimi:Ettevõte:
1.Lars Rebien SørensenNovo Nordisk
2.John ChambersCisco Systems
3.Pablo IslaInditex
4.Elmar DegenhartContinental
5.Martin SorrellWPP
6.Stephen LuzcoSeagate Technology
7.Jon Fredrik BaksaasTelenor
8.George ScangosBiogen
9.Michael WolfSwedbank
10.Fujio MitaraiCanon
11.Leslie WexnerL Brands
12.Howard SchultzStarbucks
13.Florentino Perez RodriguezAcs
14.Jacques AschenbroichValeo
15.Benoit PotierAir Liquide
16.Carlos BritoAnheuser-Busch InBev
17.Lars RasmussenColoplast
18.Kasper RorstedHenkel
19.Alexander CutlerEaton
20.Martin Winterkorn (nüüdseks ettevõttest lahkunud)Volkswagen
21.Mark ParkerNike
22.Martin GilbertAberdeen Asset Management
23.Johan ThijsKBC
24.Roberto Egydio SetubalItau Unibanco
25.Lawrence Douglas FinkBlackrock
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles