Tulla võib pikk majandusseisak

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Graafik: PM

Kui rahandusminister Sven Sester tänavu aprillis esimest korda ministeeriumi majandusprognoosi esitles, pidi ta tunnistama, et kasvuprognoosi tuli alandada juba kaks aastat järjest. Kuna ministeerium koostab prognoosi kaks korda aastas ja sügisel tuli teha seda jälle, tähendab, et sügisel jõuti prognoosi alandada juba viiendat korda.

Enam-vähem samasuguse mustri järgi on elanud ka teised analüüsikojad: alandatakse jooksva aasta prognoosi, aga kaugema tuleviku suhtes ollakse optimistlikumad. Värskeima niisuguse esitas eelmisel nädalal SEB, kes alandas selle aasta majanduskasvu prognoosi 0,3 protsendipunkti võrra 1,9 protsendile, aga tuleviku suhtes on pank optimistlik.

«Kõigest hoolimata oleme optimistlikud,» ütles panga majandusanalüütik Mihkel Nestor prognoosi tutvustades. Järgmise aasta majanduskasvuks prognoosib pank juba 2,7 ning ülejärgmiseks 3,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles