Rootsi eelarvelepe lagunes

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Stefan Löfven (keskel).
Rootsi peaminister Stefan Löfven (keskel). Foto: Antti Aimo Koivisto / AFP

Rootsis poliitilist stabiilsust tagama pidanud eelarvekokkulepe ei pidanud vastu aastatki.

Läinud nädalal otsustas neljast erakonnast koosnev opositsiooniline Allianss tühistada nn «detsembridiili», mille alusel sotsiaaldemokraatide vähemusvalitsus oma eelarveid vastu võis võtta.

Leppe eesmärk oli välistada võimalus, et poliitikat hakkavad suunama Rootsi Demokraadid, kes üritavad peatada massiimmigratsiooni ning on kerkinud populaarseimaks erakonnaks kuningriigis, kirjutab Bloomberg Business.

Sel sügisel opositsioon ühist eelarvekava esitama ei hakka ning seega võivad sotsid koos rohelistega esialgu oma tahtmised läbi suruda. «[Tänavu] sügisene eelarve läheb läbi, kuid juba tuleval aastal võib Allianss esitada ühiseelarve ning siis võib valitsuse eelarve läbi kukkuda,» kommenteeris e-maili vahendusel Swedbanki analüütik Anna Breman. «Nii ettevõtetes kui majapidamistes tekitab see suurt ebakindlust.»

Kokkuleppe lagunemine on sünnitanud spekulatsioone, et opositsioon võib eelarvest teatud osi välja tõsta või viia koostöös Rootsi Demokraatidega komisjoni tasandil sisse muudatusi.

Liberaalid kutsusid peaministrit Stefan Löfveni üles rohelisi üle parda heitma. Too jõudis eile juba keelduda. Rootsi Demokraadid soovivad aga rahandusministri umbusaldamist olukorras, kus riik on raskustes rekordilise sisserände haldamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles