Viis vestlusteemat, mida tuleks tööintervjuul vältida

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööintervjuu.
Tööintervjuu. Foto: SCANPIX

Koolitaja Amanda Meadows selgitab portaalis Wisebread, milliseid vestlusteemasid tuleks kandidaatidel tööintervjuul vältida.

Endise tööandja mustamine

Kui intervjueerija toob töövestlusel eraldi välja kõik sinu potentsiaalse tööandja positiivsed küljed, võib sul tekkida kiusatus mainida kõiki oma eelmise tööandja vigu. Kindlasti tuleks seda aga vältida - ükskõik, kui palju sulle endise töökoha kultuur või ülemuste ja kolleegide tegevus ka vastukarva ei oleks olnud, jätab nendest selja taga rääkimine sinust negatiivse ja alatu inimese mulje. Oma endist tööandjat puudutavas vestluses tuleks hoida ainult positiivset või vähemalt neutraalset tooni - selgita näiteks, mida sa viimases töökohas juurde õppisid või milliseid oskuseid parandasid.

Eraelu üksikasjad

Sinu intervjueerija võib sulle esitada ka mõningaid üldisi küsimusi sinu elukorralduse kohta, näiteks «kas sul on mingeid siduvaid kohustusi, mis võivad sinu töötegemist segama hakata?». See aga ei tähenda seda, et sa peaksid kõik oma eraelulised plaanid lauale laduma, vaid pigem tuleks anda ilma liigsetesse detailidesse laskumata talle võimalikult konkreetne vastus.

Palk ja kompensatsioonid

Järgi alati kandideerimisprotsessi kirjutamata reegleid. Uurides kohe algfaasis palga ja muude kompensatsioonide kohta, näitab see potentsiaalsele tööandjale sind halvas valguses ning samuti pole väga tõenäoline, et sulle antaks enne isiklikku tööpakkumist selle kohta täpsemat informatsiooni. Ära jäta endast kannatamatu ja ahne inimese muljet. Palka ja kompensatsioone puudutavaid küsimusi tuleks esitada kandideerimisprotsessi edenedes ehk alles siis, kui oled kindel, et sinust ollakse tõeliselt huvitatud.

Sinu teised tööintervjuud ja muud lahtised otsad

Isegi kui sind on kutsutud mitmele töövestlusele, ei ole seda vaja intervjueerijale mainida. Hoia oma trumbid enda teada. Ole positiivne, enesekindel ja jäta huvitatud mulje. Teisi valikuid võib oma aktsiate tõstmiseks mainida pigem nendel juhtudel, kui sa oled jõudnud ühe tööandja juures kandideerimisprotsessi viimasesse järku ning sul on samal ajal olemas konkreetne konkurentsivõimelise palgaga tööpakkumine teiselt tööandjalt.

Poliitika ja religioon

Tegu on elementaarse osaga etiketist. Poliitikat või religiooni tuleks töövestluse käigus mainida ainult juhtudel, kui sa kandideerid vastava teemaga seotud organisatsiooni. Muudel juhtudel tuleks jätta poliitilised ja usulised veendumused enda teada, kuna need ei ole sinu igapäevatööga seotud ega tohiks seda ka kuidagi mõjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles