Hodorkovski: Venemaa kriis tuleb aastal 2015

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski
Mihhail Hodorkovski Foto: AP / Scanpix

Vangistatud naftamagnaat Mihhail Hodorkovski hoiatas eile sõltumatu ajalehe Novaja Gazeta vahendusel, et Venemaad ootab aastal 2015 uus kriis, kuna kiirelt kasvav bürokraatide armee neelab rikkuse ning toormele ehitatud majanduskasv toppab.

«Vastuolud meie moderniseerimata majanduse kahaneva potentsiaali, bürokraatia ahnuse ja elanike ootuste vahel kasvavad üha,» ütles ta.

«Järgmine kriisi vallandub aastal 2015.»

Täna annavad Hodorkovski ja tema äripartner Platon Lebedev oma lõplikud tunnistused Moskva kohtu ees. Kohtuprotsess, mis on kestnud juba 20 kuud, on sisuliselt mõeldud kuue vangistusaasta lisamiseks nende kaheksa otsa, mis meestele 2005. aastal juba mõisteti.

Tookord oli süüdistuseks pettus ja maksudest kõrvalehoidmine. Enne seda, kui Hodorkovski 2003. aastal arreteeriti, oli ta Venemaa kõige rikkam inimene.

Seekord süüdistatakse teda omastamises ja rahapesus.

Hodorkovski omakorda süüdistab prokuröre kohtuasja ülesehitamises pettusele.

Kriitikute sõnutsi paneb Hodorkovski teine kohtuistung proovile Vene presidendi Dmitri Medvedevi tõotuse ajada Vladimir Putinist liberaalsemat poliitikat ning viia läbi puhastus kohtusüsteemis.

Hodorkovski arreteerimine ja naftafirma Jukose ülevõtmine kujutas endast Venemaal konkreetset pöördepunkti, mil Putin poliitilise ja majandusliku võimu enda kätte haaras. Ka peaministrina kõrgub Putini vari võimukana Medvedevi pea kohal.

Prokurörid süüdistavad tänaseks olematu Jukose enamusaktsionäre Hodorkovskit ja Lebedevi kuritegeliku rühmituse organiseerimises, mille abiga nad väidetavalt varastasid tootmissõlmedest enam kui 20 miljardi dollari väärtuses naftat ja pesid saadud raha puhtaks

Nimetatud kogus võrdub Jukose kogutoodanguga aastail 1998-2000 ning 2000-2003 ekspordiga.

Hodorkovski, kes end reeglina kohtus vaos hoiab, külvas seekord kohtuniku üle sõnavalinguga ja kinnitas, et nende süüdimõistmiseks peaks viimane kõrvaldama oma teelt tosinate jagu kohtuotsuseid, mis kõik kuulutasid Jukose selle naftakoguse õiguslikuks omanikuks.

Hodorkovski ütles kohtunikule, et süüdistajad loodavad kas lollidele või ebaprofessionaalsetele inimestele. «Te saate sellest üle vaid siis, kui tühistate eelnevad kohtuotsused. See oleks seadusetus ja anarhia. Nii nagu seda leidub vaid Aafrikas. Ja Venemaal.»

Hodorkovski ütles, et ta ei ehitanud teadlikult oma kaitset üles väitele, nagu oleksid süüdistused poliitiliselt motiveeritud, ja selgitas, et kui süüdistajad nii väidavad, lähevad nad otseselt välja pettuse peale. Ta ütles, et keskendus oma kaitses sihikindlalt vaid õiguslikele argumentidele ning jättis poliitilised kommentaarid viimaseks päevaks.

«Kui süüdistajad pettuse käiku lasevad, siis võib vaid järeldada, et neil on argumendid otsas,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles