Peaminister Rõivas ettevõtlusgalal: meil on, mida turud vajavad

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas.
Peaminister Taavi Rõivas. Foto: Mihkel Maripuu

Peaminister Taavi Rõivas ütles tänasel pidulikul auhinnagalal Eesti Parimad Ettevõtted 2015 peetud kõnes, et tal on hea meel kohata Eesti inimeste ja ettevõtete edulugusid laias maailmas, aga see on alles algus. «Me suudame veel rohkem. Meil on, mida turud vajavad,» märkis peaminister.

Postimees avaldab peaminister Taavi Rõivase kõne täismahus.

Lugupeetud härra president, head ettevõtjad, daamid ja härrad!

Täna tähistame ettevõtjate päeva. Käimas on ka ettevõtlusnädal, kus ligi 200 ürituse raames arutatakse üle Eesti, kuidas kasvatada ühiskonna ettevõtlikkust ning innustada ettevõtjaid mõtlema veel nutikamalt ja suuremalt, et niiviisi üheskoos hoogustada ka Eesti majanduse arengut.

Kümne aastaga on Eestis tegutsevate ettevõtete arv rohkem kui kahekordistunud. Võib öelda, et väärtustame ühiskonnana järjest rohkem ettevõtjaks olemist ja ettevõtjate panust meie riigi arengusse.

Samuti oleme mõistnud, kui oluline on inspireerida juba koolinoori mõtlema ettevõtlusega tegelemise peale. Minu kiitus neile ettevõtjatele, kes on leidnud aega käia koolides noortele oma kogemusi jagamas, aidates niiviisi tagada meile aktiivset järelkasvu.

Eesti väärtuslikem vara on meie inimesed. Aastatagusel ettevõtlusauhindade üleandmisel panin tähele, kuidas võitjad tänasid eelkõige just oma töötajaid kui kõige olulisemaid ettevõtte edu tagajaid. See tõdemus on rohkem kui lihtsalt viisakus ja sõnad.

Oleme riigi ja majanduskeskkonnana jõudnud tasemeni, kus me ei paku äripartneritele ja investoritele pelgalt soodsaimat hinda, vaid peame pingutama, et tuua lauale veel kvaliteetsemaid tooteid, uusi ideid ja nutikaid lahendusi.

Uued väljakutsed eeldavad uut moodi mõtlemist ja eelkõige avatud, haritud ja laia silmaringiga inimesi. Inimesi, kes suudavad kokku viia disainerid ja insenerid, filoloogid ja füüsikud, juristid ja infotehnoloogid. Inimesi, kes suudavad tulla välja uute perspektiividega, uute toodetega, lahendada probleeme teistmoodi ja nutikamalt.

Paindumatult oma vanades vagudes püsides ja ainult oma rida nähes ei jõua kaugele. Teadus- ja arendustegevus ning ettevõtlus ei peaks olema eraldi saared, vaid nad tuleb parimal võimalikul moel ühendada.

Olen kindel, et investeeringud inimestesse ja koostöö toetamine on efektiivseim tee ka meie riigi konkurentsivõime tõstmiseks.

Selleks, et meie ettevõtete headest ideedest ja kvaliteetsetest toodetest saaks osa ka muu maailm, peame vaatama oma kodust kaugemale. Ühiskonna kui terviku jõukust saab kestlikult kasvatada just välisturgudele pühendumine.

Mul on hea meel kohata Eesti inimeste ja ettevõtete edulugusid laias maailmas. Made in Estonia-tempel tähistab juba täna kõrgeimat kvaliteeti nii uue põlvkonna mobiilivõrgu seadmetel, Põhjamere naftaplatvormide metallkonstruktsioonidel, rahvusvahelisel valuutavahetusplatvormil kui ka tiibklaveritel.

Aga see on alles algus, me suudame veel rohkem. Meil on, mida turud vajavad. Peaministrina pakun teile oma tuge uste avamisel.

Uute väljakutsetega peab kohanduma ka riik. Kiirelt muutuvas maailmas on oluline, et ka seadusandjad ja ametnikud oleksid ettevõtjate jaoks partnerid. Peame teie jaoks olemas olema ja kaasa mõtlema mitte ainult sel nädalal, vaid 365 päeval aastas.

Valitsuse ülesanne on hoolitseda selle eest, et ettevõtjatel oleks just Eestis võimalikult lihtne ning soodne tegutseda ja kasvada. Reaalaja majandus ja automaatne maksuaruandlus, väikeettevõtjate halduskoormuse vähendamine, e-teenuste pidev arendus, kuid samuti erivajadustega inimeste kaasamine tööturule on vaid mõned näited sellest, mida plaanime ettevõtluskeskkonna parandamiseks ette võtta.

Just täna ja homme arutavad ligi 100 avaliku teenistuse tippjuhti, kuidas muuta meie riigi toimimist veelgi tõhusamaks ja uuendusmeelsemaks.

Mitmed ettevõtete ja ettevõtjate edu mõõtvad edetabelid näitavad järjest selgemalt, et nutikalt tegutsedes, erinevate tugevustega inimesi kaasates ja avatult ning suurelt mõeldes ei ole mitte miski võimatu. Ma ei imestanud, kui kuulsin, et eestlased on võitnud Briti Aasta Ettevõtja auhinna. Küll aga tundsin nende üle uhkust. Rahvusvaheline tunnustus on tulnud igati teenitult.

Head ettevõtjad, ma soovin teile edu ja kõrget lendu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles