Elektri hind kõigub ehmatavalt

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgepingeliin.
Kõrgepingeliin. Foto: SCANPIX

Nii Eesti kui ka Soome piirkonna elektri hinnad elektribörsil NordPool Spot on viimastel päevadel kõikunud ehmatavalt – homme erineb elektri kõrgeim ja madalaim hind 4,7 korda.

Neil, kes maksavad elektri eest tunnihinna järgi, ei tasu homme hommikul kella kaheksast hommikul kuni keskpäevani pesupesemist või muud suure elektrikuluga tegevust ette võtta, sest nende kellaegadel on elektri börsihind üle 100 euro megavatt-tunni kohta. Pesu tasuks pesta alates täna õhtust kella 23st kuni kella kuueni hommikul, mil elektri hind on alla 30 euro megavatt-tunni kohta.

Homme on elektri kõrgeima ja madalaima börsihinna vahe 4,7 korda (kõrgeim hind 120,92 ja madalaim 25,72 eurot megavatt-tunni kohta), täna oli hinnavahe 10 korda (149,95 ja 15,23 eurot megavatt-tunni kohta) ning kolmapäeval koguni 13,6 korda (149,93 ja 11,03 eurot megavatt-tunni kohta).

Elektri päevasisesed hinnad on kõrged olnud alates kolmapäevast.

Soome suurim päevaleht Helsinkin Sanomat kirjutas, et kõrgete hindade põhjuseks on Soome ja Rootsi vahelise kaabli hooldustööd, mis algasidki kolmapäeval ning kestavad pühapäevani. Hinnatipud on tingitud külmakraadidest neil tundidel.  

Eesti ja Soome piirkonna hinnad olid eelnevatel päevadel ning on ka homme täpselt ühesugused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles