Infortari tegevjuht asub Estonian Airi järglast juhtima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Tamm.
Jaan Tamm. Foto: Peeter Langovits

Uue rahvusliku lennufirma Nordic Aviation Group juhatuse esimeheks sai Ain Hanschmitdi investeerimisfirma Infortar AS tegevdirektor Jaan Tamm.

Vastloodud ettevõtte finantsjuhiks sai eelnevalt Infortarile kuulunud kirjastust Vaba Maa juhtinud Ahto Pärl ja kommertsjuhiks Tallinna Lennujaama juhatuse liige Erik Sakkov.

«Seoses Estonian Airi arengutega on Tamm ja Pärl viimastel aastatel lennundusega palju seotud olnud, nad on sellega tegelenud ja ettevalmistunud,» ütles Nordic Aviation Groupi nõukogu esimees Peeter Tohver BNSile. «Nad on oma ala spetsialistid ja lennunduses suhteliselt tugevad tegijad,» sõnas ta.

«Eriku üle mul on eriti hea meel – pikalt lennundusega seotud olnud ja oma ala tipp-spetsialist. Ma arvan, et me oleme teinud head valikud vähemalt tänaseks päevaks,» rääkis Tohver, lisades, et loodab siiski, et uut ettevõtet pole ikkagi tarvis luua.

See, et uue lennufirma juhtkonnas on kaks Infortari taustaga juhti, ei tähenda Tohveri sõnul, et see kindlasti Infortarile müüakse. «See kindlasti seda ei tähenda ja seda ei eelda. Ma ei välista, et kui tekib vajadus ettevõtte järele ja see ka edukaks osutub ning seejärel tekib vajadus midagi osta või müüa, võib Infortar mängu tulla, aga see ei ole mingi eeldus.»

Tohveri sõnul lahkuvad nii Tamm kui ka Pärl Infortari grupist ja tulevad tööle uude ettevõttesse, samuti lahkub Sakkov Tallinna Lennujaama juhatusest. «Teine varianti ei ole üldse võimalikki. Nad tulevad meile palgale,» ütles ta. «Nad tulevad tegema seda tööd täie rinnaga ja kõikide oskustega, mis neil tänaseks päevaks on.»

Uus juhatus peaks ametisse astuma lähipäevadel, rääkis Tohver. «Praegu räägime läbi ja kuna see kõik on suhteliselt uus ja nõukogu on vaid korra sellel teemal kokku tulnud, siis see on lähipäevade küsimus.»

Uue juhatuse ülesandeks on alustada koheselt uue lennufirma käivitamist. «Nagu teate, on ettevõtte loomine pikk protsess ja sellepärast on meil väga hea meel, et need inimesed olid nõus liituma ja alustama seda tööd,» ütles Tohver.

Tohveri sõnul polnud palju kandidaate, kelle vahel valida: «Need inimesed olid kohe pildil ja me teadsime, et nad on võimelised seda tööd tegema.»

Uue juhtkonna palkade kohta Tohver veel midagi öelda ei osanud, kuivõrd ettevõte on alles loomisjärgus.

Senini Estonian Airile kuulunud lennukeid haldama hakkava Transpordi Varahalduse juhtimine on sisse ostetud advokaadibüroolt Triniti. Juhatuse liikmed on advokaadid Ergo Blumfeldt ja Tõnis Tamme, ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Rasmus Ruuda BNSile.

Valitsus volitas septembri alguses majandus- ja taristuministrit asutama riigi aktsiaseltsi Nordic Aviation Group aktsiakapitaliga 40,7 miljonit eurot. Vastloodud ettevõtte põhieesmärk on lennundusgrupi moodustamine ja grupi sees struktuuri ülesehitamine, et oleks võimalik teenindada nii Eesti lennuturgu kui osutada teenust teistele lennuettevõtetele.

Riigiabi negatiivse otsuse korral hakkab vastloodud ettevõte tellima iseseisvalt lende Eesti turu teenindamiseks. Riigiabi positiivse otsuse korral liidetakse Estonian Air Nordic Aviation Groupiga ja sisse pandud kapitali eest maksab Estonian Air tagasi riigi antud laenu – samuti summas 40,7 miljonit eurot.

Riik otsustas ümberkorralduste käigus asutada ka 32 miljoni euro suuruse aktsiakapitaliga valdusettevõtte Transpordi Varahalduse, kuhu viib Kanada krediteerimisagentuurilt üle Estonian Airi lennukite krediidilepingu koos lennukite pealt tasutud deposiitidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles