Shanghai EXPO sai piduliku lõpu

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EXPO maailmanäitusel asuv Eesti paviljon torkab teiste hulgas silma oma erilise välimusega: see on kujundatud rahvariidemustritega
EXPO maailmanäitusel asuv Eesti paviljon torkab teiste hulgas silma oma erilise välimusega: see on kujundatud rahvariidemustritega Foto: Repro

31. oktoobril lõppes täpselt kuus kuud ehk 184 päeva kestnud EXPO Shanghais.

Kogu EXPOt külastas 73 miljonit inimest, mis on uus rekord. Eelmine EXPO külastatavuse rekord pärineb Osaka EXPOlt 1970 – 64 miljonit.

Eesti paviljoni külastas umbes 2 230 000 inimest.

Eile õhtul toimus EXPO kultuurikeskuses pidulik lõputseremoonia, kus muuhulgas osalesid Hiina peaminister Wen Jiabao, asepeaminister Wang Qishan, EXPOsid korraldava Rahvusvahelise Näituste Büroo (BIE) president Jean-Pierre Lafon jt.

Hiina asepeaministri sõnul lähendas EXPO Hiinat ja muud maailma oluliselt.

Lisaks Hiina poliitilisele eliidile viibisid lõpuüritusel ka Shanghai päritolu tõkkejooksu olümpiavõitja Liu Xiang, näitleja Jackie Chan ja laulja Andy Lau.

Lõputseremoonial toimus pidulik BIE lipu üleandmine Milano delegatsioonile, kus 2015. aastal toimub järgmine suuremahuline EXPO.

Ka Eesti paviljonis lõpetati EXPO pidulikult. Lõpetamisel osalesid paviljoni töötajad, EASi esindajad, BIE esindajad, Hiina koostööpartnerid ning kohalikud eestlased ja paviljonile tekkinud sõbrad.

Tänati paviljoni töötajaid, kes on poole aastaga väga suurt töökoormust ja rahvamasse kogenud.

Enne seda, reedel toimus Eesti paviljoni VIP alas ka Eesti loodusfotode näituse pidulik lõpetamine, mis pani punkti Eesti kultuuriprogrammile EXPOl.

Urmas Tartese ja Arne Aderi poolt koostatud näitusel oli 36 fotot Eesti parimatelt

loodufotograafidelt.

Selle näitusega lõpetati kogu näitustesari Eesti paviljonis, kokku kuuel näitusel said paviljoni külastajad näha Eesti loodusfotosid, nüüdisgraafikat, moodi, ehteid ning raha.

Näitusteprogrammi koordinaatoriks oli Eesti EXPO 2010 peakomissar Toomas Tiivel.

Shanghai Hongqiao Kaasaegse Kunsti Muuseumi asepresidendi Zhu Yingi sõnul oli tegemist väga huvitava ja mitmekesise programmiga.

«Me avastasime Eestimaad läbi kunsti. See oli äärmiselt huvitav ja meeliülendav kuuekuuline programm,» kiitis Zhu Ying.

Muuseum andis Toomas Tiivelile ka tänukirja suurepäraste näituste korraldamise ning kunstikontaktide vahendamise eest.

Täna algasid paviljonide demonteerimistööd. Alles jäävad Hiina paviljon, EXPO keskus, EXPO kultuurikeskus ja veel paar üksikut paviljoni. 5,28 km2 suurusele EXPO territooriumile rajatakse messi- ja konverentsikeskus, hotellid, elamurajoonid ja puhkeala.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles