Ostukorv odavnes neljandat kuud järjest

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubad. Foto on illustreeriv.
Kaubad. Foto on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2015. aasta septembris võrreldes augustiga -0,6 protsenti ja võrreldes eelmise aasta septembriga -0,7 protsenti, teatas statistikaamet.

Kaubad olid 2014. aasta septembriga võrreldes 1,2 protsenti odavamad ja teenused 0,2 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta septembriga võrreldes langenud 3,2 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 0,1 protsenti.

2014. aasta septembriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim mootorikütus, mille hind on aastaga langenud 18,3 protsenti.

Suuremat mõju indeksile avaldas veel elektri, soojusenergia ja kütte 5,1 protsendiline odavnemine, kus soojusenergia oli 5,1 protsenti ja kodudesse jõudnud elekter 4,7 protsenti odavam kui mullu samal ajal. Piim ja piimatooted on aastaga odavnenud 7,1 protsenti.

Kallinejatest oli suurim mõju indeksile alkohoolsetel jookidel, mis on eelmise aasta septembriga võrreldes kallinenud 7,3 protsenti. Aastataguse ajaga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud kuivatatud puuvili ja pähklid (24 protsenti) ning kala (14 protsenti) ja odavnenud piim (15 protsenti) ning või (8 protsenti).

Augustiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit septembris enim mootorikütus, mille hind langes kuuga 4,9 protsenti. Suurem mõju indeksile oli veel kõrgharidusreformiga kaasnenud tasuta kõrghariduse rakendumisel kõigile esimese, teise ja kolmanda aasta tudengitele, kes olid asunud kõrgkoolis täiskoormusega õppima eestikeelsetel õppekavadel, ning ka rõivaste ja jalatsite suviste soodusmüükide lõppemisel. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles