Neli viisi, kuidas ettevõttest lahkunud talent tagasi meelitada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötaja arengu eest vastutab tema tööandja vähemalt sama palju kui ta ise.
Töötaja arengu eest vastutab tema tööandja vähemalt sama palju kui ta ise. Foto: PantherMedia

Sellest, kuidas ettevõttest lahkunud andekas töötaja tagasi meelitada, kirjutab portaalis Entrepreneur.com koolitaja Heather H.Huhman.

Ütle, et ta on alati tagasi oodatud

Jäta lahkuda soovivale talendile uks irvakile. Kui sa annad teada, et tal on ka edaspidi alati valikuvõimalus, näitab see selgelt, et väärtustad jätkuvalt tema panust ja võimeid. Juhul, kui uus töökoht peaks pettumust valmistama, tullakse pigem tagasi tuttavasse keskkonda, kui hakatakse jälle uut töökohta otsima.

Mullu USA psühholoogide liidu APA poolt 1500 spetsialisti seas läbi viidud uuringu käigus selgus, et 92 protsenti küsitletutest, kes tundsid, et nende tööandja neid väärtustab, olid ka oma tööga üldiselt rahul. Nende puhul, kes tundsid end tööandja poolt alaväärtustatuna, oli tööga rahulolu näitaja aga vaid 29 protsenti.

Seega tuleks lahkuvale talendile kindlasti anda kaasa teadmine, et on olemas koht, kus tema andeid ja oskusi osatakse vääriliselt hinnata.

Hoia sotsiaalmeedia vahendusel ühendust

Töökohta vahetavad inimesed ei saa kunagi kindlad olla selles, mis neid ees ootab. Hoia oma endisel töötajal sotsiaalmeedia abil silm peal, olemata seejuures liiga pealetükkiv. Aja möödudes on mõistlik kasvõi LinkedIni sõnumi vahendusel uurida, kuidas töötajal uues organisatsioonis ning isiklikus plaanis läheb. Käesoleval aastal Virgin Pulse´i poolt USAs ja Kanadas läbi viidud uuringu järgi sooviksid 36 protsenti töötajatest, et nende tööandjad hooliks rohkem nende emotsionaalsest tervisest ja sotsiaalsest heaolust. Seda tasub töötajaid ettevõttega sidudes kindlasti meeles pidada.

Kirjuta suurepärane soovituskiri

Töötaja tunnustamine ka siis, kui ta on uksest välja astumas, näitab talle, et sa tõepoolest väärtustad tema andeid ja senist panust. See suurendab aga ka tõenäosust, et juhul, kui asjad peaks uues kohas ettekujutatust kehvemad olema, võib ta kaaluda ettevõttesse naasmist.

CareerBuilderi poolt mullu rohkem kui 3000 spetsialisti seas läbi viidud uuringu järgi ei plaaninud 79 protsenti töötajatest lähima aasta jooksul oma tööandja juurest lahkuda. Iga kolmas nendest lojaalsetest töötajatest väitis omakorda, et nad ei soovi lahkuda, kuna neil on olemas suurepärane ülemus, kes neist hoolib; 29 protsenti aga väitsid, et nad ei vaheta töökohta, kuna neid tunnustatakse piisavalt.

Paku rohkem

Head spetsialistid vahetavad töökohti, kuna nad tahavad oma karjääriga edasi liikuda, mitte tupiktee lõppu seisma jääda. Selleks, et töötajaid tagasi tuua, pead sa neile senisest rohkem pakkuma. See võib tähendada nii suuremat palka ja kompensatsioonipaketti, kui ka selgemat karjääriväljavaadet.

Uuringufirma Workplace Trendsi uuringu järgi on kõige olulisemaks põhjuseks, miks töökohti vahetatakse, just arenguvõimaluste ja teenimisvõimaluste suurenemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles