Pangad on siinse kinnisvaraturu taastumises skeptilised

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Tallinnale.
Vaade Tallinnale. Foto: Toomas Huik

KPMG Balticsi juhatuse esimehe Andris Jegersi sõnul ei usu pangad Kesk- ja Ida-Euroopa kinnisvaraturu kiiret taastumist, kui välja arvata Poola ja Tšehhi Vabariik, mis ei kannatanud kriisi käes nii tõsiselt kui teised riigid.

KPMG uuringu CEE Property Lending Barometer 2010 kohaselt vaatasid investorid enne ülemaailmset finantskriisi KIE riike kui ühte piirkonda, kuid nüüd lähenetakse igale riigile individuaalselt.

«Eestit, Lätit ja Leedut nähakse pankade poolt finantseerimise mõttes ühe turuna ning uuringus vaadeldi Baltimaid ühise grupina, kuigi riigiti esineb teatud erinevusi,» lisas Jegers.

Balti riikides leidsid pangad, et oleksid valmis finantseerima jooksvat tulu tootvaid projekte nagu näiteks üüripinnad; arendusprojektide rahastamisse suhtutakse skeptiliselt. Balti riikides, aga ka Slovakkias ja Horvaatias, on pangad kõige varmamad finantseerima tööstus- ja logistikasektori kinnisvaraprojekte.

Uuring näitab, et pangad ei rutta võlglaste varasid sundmüüki panema. Laenutähtaja pikendamine või laenu restruktureerimine arvatakse olevat hea lahendus, vähemalt lähemas perspektiivis.

Balti riikides näevad pangad 2010. aasta lõpuks provisjonide teatud kasvu, kuid näitaja on KIE keskmise lähedal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles