Venemaa tahab esitada Balti riikidele elektrisüsteemist lahkumise arve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliin
Elektriliin Foto: Ants Liigus/ PRNPM

Ajal kui Balti riigid on hakanud valmistuma Venemaa elektrisüsteemist lahkumiseks, on Venemaa president Vladimir Putin hakanud rääkima sellega seoses uute ülekandeliinide ehitamisest, mis minevat maksma 2,5 miljardit eurot ja mille arve kavatsetakse esitada Balti riikidele, ütles Leedu seimi Euroopa asjade komitee esimees Gediminas Kirkilas telekanalile LRT.

Tema sõnul on tehtud vastav uuring, kuid selle kohaselt on summa tunduvalt väiksem ehk umbes miljard eurot, vahendab BNS. 

«Ma ei välista, et Euroopa Liit püüab meid veenda Vene elektrisüsteemist lahkumise kompenseerimises,» lisas ta.

Balti riikide, Valgevene ja Venemaa vahel kehtib niinimetatud BRELLi energiaringi kokkulepe. Seal on kirjas, et kui mõni osaline loobub osavõtust, siis peab ta teistele kompenseerima võimaliku kahju. See tähendab, et Venemaa ja Valgevene võivad nõuda kompensatsiooni, kui neil tuleb Balti riikide lahkumise puhul ehitada täiendavaid ülekandeliine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles