Euroopa nõuab Eesti tootjalt mitmeid pagulasmaju päevas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Harmeti moodulmaja.
OÜ Harmeti moodulmaja. Foto: harmet.ee

Eesti suuruselt teine moodulmajade ja ruumelementide tootja Harmet OÜ on saanud Euroopast, eelkõige Saksamaalt nii palju päringuid ja pakkumusi pagulastele mõeldud hoonete ehitamiseks, et ei suuda nõudlust rahuldada.

«Viimasel ajal tuleb siin iga päev umbes kolm päringut erinevatest Euroopa riikidest ja ma kardan, et see on alles algus,» ütles ütles Harmeti juhatuse esimees Toomas Kalev BNSile. «Kuna külmad talvekuud on Euroopas tulemas, tahan ma näha, kuhu see pagulasmass elama pannakse.»

Kalev rääkis, et ilmselt on paljud päringute esitajad ka õnneotsijad, kes loodavad moodulmajade vahendamisega rikastuda, kuid samas tundub ettevõttele, et päringute ja pakkumuste esitajate hulgas on ka tõsiseid arendajaid.

Samas tõi Kalev välja, et teda paneb üllatama, kui luksuslikke ja heade tingimustega hooneid neilt nõutakse. «Need on ikka väga viisakad hooned, mida pagulaste majutamiseks soovitakse. Kuna on näha kriisi tulemas, võiks tingimusi natuke alla lasta,» märkis Kalev.

Reedel esitas Harmet oma pakkumuse Saksamaale mõeldud pagulasmaja ehitamiseks suurusega 8000 ruutmeetrit ja hinnaga paar miljonit eurot. «See on konkreetne asi,» ütles Kalev.

Kalevi sõnul on Harmeti võimekus praegu toota umbes 6000 ruutmeetrit moodulhooneid kuus, kuid Euroopast soovitakse veel selle aasta jooksul saada mitut üle 8000 ruutmeetri suurust hoonet. «Kardan, et meil puudub selline võimekus.»

Septembri alguses kirjutas BNS, et Harmet loodab Rootsi eksportida 1,1 miljoni euro eest pagulastele mõeldud hoone, mille suurus on 1000 ruutmeetrit ja mis püstitatakse 40 kilomeetri kaugusele Stockholmist.

Kalev rääkis, et praegu on raske prognoosida, kuid tõenäoliselt nad hanke võidavad. «Pakkujaid on kindlasti veel ja vastust pole veel tulnud,» jätkas Kalev.

Harmet OÜ tegeleb statsionaarsete ja ajutiste hoonete püstitamiseks mõeldud ruumelementide projekteerimise, tootmise ja püstitamisega.

Ettevõte käive kasvas eelmisel aastal 60 protsenti 35,3 miljoni euroni. Harmet teenis kasumit 2,2 miljonit eurot, mida on 21 korda rohkem kui 2013. aastal. Suurema osa toodangust müüs ettevõte Skandinaaviasse. Rootsi müügitulu moodustas ettevõtte kogukäibest 48 protsenti, küündides 17 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles