Maailma ähvardab hiiglaslik kohvidefitsiit

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvipõõsas Fortaleza kohviistanduses Mococas, Brasiilias.
Kohvipõõsas Fortaleza kohviistanduses Mococas, Brasiilias. Foto: SCANPIX

Kohvijoojate maailm vajab defitsiidi ärahoidmiseks veel ühte Brasiiliat, mis on maailma suurim kohvitootja ning -eksportija, kirjutab Bloomberg.

Kasvav tarbimine, eriti arenevatel turgudel, tähendab seda, et kohvitootmine peaks järgneva kümnendi jooksul kasvama vähemalt 40 kuni 50 miljoni koti (60 kg) võrra, ütles Itaalias asuva röstimisfirma Illycafe nõukogu esimees ja tegevjuht Andrea Illy. See on rohkem kui Brasiilia kogu kohvisaak.

Kartus kliimamuutuste pärast ning madalad hinnad on peletanud kohvikasvatajaid saaki suurendamast.

«Varem või hiljem, kuude või aastate pärast peame vastu võtma julged otsused,» ütles Illy. «Me ei tea, kust see (puudujääv) kohv tuleb,» lisas ta.

Täna alanud kohvikasvatushooajal võib kohvitootmise defitsiit olla 3,5 miljonit kotti, mis järgneb eelmise aasta 6,4 miljoni koti suurusele defitsiidile. Brasiilia eelmise aasta saak sai kannatada 2014. aasta tugeva põua tõttu, mis kergitas mullu Arabica kohvi börsihinda 50 protsenti. Alates selle aasta algusest on hinnad kukkunud 27 protsenti, sest Brasiilia valuuta on dollari suhtes kõvasti kukkunud, mis on suurendanud sealset eksporti.

Kuni 2030. aastani kasvab kohvi tarbimine kolmandiku võrra 200 miljoni kotini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles